Lukuvuoden avajaisten toteutustavat olivat tänä vuonna koronatilanteesta johtuen verkkopohjaisempia. Avajaispäivän ohjelmaan sisältyi avajaisseremonia, jossa kuultiin perinteisesti rehtorin ja Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan eli JYY:n hallituksen puheenjohtajan puheet. Tämän lisäksi aamulla järjestettiin avajaishartaus, oheisohjelmaa Alvarin aukiolla ja avajaispäivän lopettivat live-lähetyksellä toteutetut iltakonsertit, jossa lavalle nousivat Lauri Haav ja Pariisin Kevät. Sekä avajaisseremonia että iltakonsertit taltioitiin live-lähetyksenä yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan katsottaviksi.

Yliopiston henkilökunnalle tarjottiin mahdollisuus seurata avajaisseremonian live-lähetystä eri puolilla kampusta sijainneilla katselupisteillä. Katselupisteille järjestettiin ennakkoilmoittautuminen ja turvallisuudesta huolehdittiin esimerkiksi turvavälien ja tehostetun käsihygienian avulla. Uudet osallistumisen tavat otettiin hyvin vastaan. Ylistön katselupisteen kävijä, kemian yliopistonopettaja Ari Kiviniemi kommentoi osallistuvansa avajaisiin ensimmäistä kertaa ja kehui kävijöille varattuja kasvomaskeja sekä hyvää, tilanteen edellyttämää varautumista.

Samalla vaihdoimme muutaman ajatuksen uuden lukuvuoden aloitukseen liittyvistä tunnelmista. Avoimen yliopiston ja kemian laitoksella työskentelevä Kiviniemi arvioi, että poikkeustilanne ei vaikuta hänen työhönsä kovinkaan paljon. Hän totesi, että tutkijoilla voi kuitenkin olla erilainen tilanne. ”Labratyöskentely näyttää, miten syksy etenee”.

Opiskelijoilla uuden lukuvuoden aloitukseen on puolestaan liittynyt jo keväältä tutun etäopiskelun rutiinien uudelleenmuodostamista. Uusille opiskelijoille on tarjolla enemmän lähiopetusta koronaohjeistuksen mukaiset henkilömäärärajoitukset ja muut toimet huomioiden. Sosiaalisia kontakteja kaivataan, ja arkisen vuorovaikutuksen merkitys niin kampusrakennuksissa, luennoilla kuin muissakin tapahtumissa on tunnistettu. Samaan aikaan on erityisen tärkeää huolehtia omasta ja muiden turvallisuudesta yhteisten tekojen avulla.

Uusi lukuvuosi 2020-2021 on nyt avattu poikkeuksellisissa, mutta valoisissa tunnelmissa.

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.