Valintakokeiden ja todistusvalinnan rinnalla Jyväskylän yliopiston kaikkiin tiedekuntiin voi hakea myös avoimen väylän kautta. Hakukohteita, joihin voi pyrkiä avoimen väylältä, on tällä hetkellä 32. ”Vuosi väylän suorittamisen jälkeen olen kokenut, että avoimen väylä oli itselleni paras mahdollinen ratkaisu”, kertoo biologiaa opiskeleva Veera Nieminen.

Avoimen väylä tarjoaa monille tavoitteellisen mahdollisuuden välivuoden viettoon. Haku avoimen väylältä tutkinto-opiskelijaksi perustuu hakijan suorittamiin avoimiin yliopisto-opintoihin. Opiskelupaikan saamiseksi tarvitaan tietty määrä opintoja riittävällä opintomenestyksellä. Sysmäläinen Veera Nieminen, 22, opiskeli tiensä tutkintokoulutukseen Alkio-opiston avoimen väylän opintojen kautta.

Veera Nieminen opiskelee biologiaa.

Avoimen väylältä yliopistoon päässyt Veera Nieminen opiskelee biologiaa.

”Pohdin eri vaihtoehtoja, mitä tekisin välivuotena. Minulla ei ollut tiedossa työpaikkaa ja olin varma, että haluan opiskella jotain. Olin aikaisemmin kuullut Alkio-opistosta, ja aloin selailla netistä lisätietoa opiston opintotarjonnasta.”

Tieteenalaksi valikoitui biologia, joka Niemisen mukaan tarjoaa alana laajasti vaihtoehtoja tulevaisuuteen. Väyläopinnot Alkio-opistossa kestivät yhden lukuvuoden verran. Opiskelu tuntui ajoittain raskaalta, mutta tavoitteena siintävä opiskelupaikka yliopistossa piti motivaation korkeana.

”Avoimia yliopisto-opintoja olisi voinut suorittaa joustavasti myös etänä avoimen yliopiston kautta, mutta halusin Alkio-opistoon, koska siellä oli lähiopetusta ja vertaistukea”, Nieminen kertoo. Lisäksi Alkio-opistolla saattoi asua opintojen ajan, jolloin itsenäistyminenkin oli mahdollista.

Arvokasta kokemusta alanvalintaan

Vaikka välivuosi ei kuulunut Veera Niemisen alkuperäisiin suunnitelmiin, se antoi hänelle mahdollisuuden suunnitella tulevaisuutta ja punnita alanvalintaa. Biologia ei ollut ensisijainen kiinnostuksen kohde, mutta lukiossa oppiaine oli kuitenkin sujunut oikein hyvin.

”Olin aluksi todella pettynyt tulevasta välivuodesta, mutta tällä hetkellä koen, että se oli elämäni antoisin ja tähän asti yksi parhaista vuosista. En ensimmäisessä yhteishaussa edes hakenut opiskelemaan biologiaa, mutta välivuoden aikana minulle vahvistui kuva, että biologia on minulle oikea ala.”

”Olin aluksi todella pettynyt tulevasta välivuodesta, mutta tällä hetkellä koen, että se oli elämäni antoisin ja tähän asti yksi parhaista vuosista.”

Niemistä askarrutti aluksi avointen yliopisto-opintojen laatu, mutta kokemuksen perusteella taso on yhtä korkea niin avoimen väylällä kuin tutkintokoulutuksessakin.

”Väyläopintojen aikana minua mietitytti, ovatko avoimen yliopiston opinnot yhtä vaativia kuin tutkinto-opiskelijoilla, mutta nyt olen huomannut, että ihan samat vaatimukset niilläkin kursseilla oli.”

Alkio-opistossa suoritettavat väyläopinnot ovat Jyväskylän yliopiston opetussuunnitelmaan perustuvia opintoja. Alkio-opisto on Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston yhteistyöoppilaitos, jolla on opetuksenjärjestämisoikeus tiettyihin yliopisto-opintoihin.

Avoimen väylältä yliopisto-opiskelijaksi

Väyläopinnot ovat yliopistoon pääsyn avain, kun puhutaan avoimen väylästä. Esimerkiksi biologian väylällä vaaditaan hakua varten tällä hetkellä 45 opintopisteen laajuiset opinnot. Kun opinnot ovat valmiit, Jyväskylän yliopiston tutkinto-ohjelmiin voi pyrkiä yhteishaussa.

”Valitsin avoimen väylän hakutavaksi, koska koin, että se tarjoaa varmemman polun yliopistoon pääsyyn. Väylä ei kuitenkaan poissulkenut mitään, koska väyläopintojen lisäksi voi osallistua pääsykokeisiin”, Veera Nieminen kertoo.

Tällä hetkellä Nieminen opiskelee matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa suuntautumisalanaan ekologia ja evoluutiobiologia. Virallisesti edessä on toinen vuosi tutkinto-opiskelijana, mutta väyläopintojensa ansiosta hän on jo askeleen edellä. Hän ei tunne jääneensä mistään paitsi, vaikkei päässyt ensimmäisellä yrittämällä yliopistoon.

”En enää oikeastaan koe, että minulla oli välivuosi, koska opiskelin sen aikana ja sain suorittamani 50 opintopistettä osaksi tämänhetkisiä opintojani.”

”Oli mahtavaa opiskella muiden samassa tilanteessa olevien kanssa, jakaa omia fiiliksiä ja tsempata toisiamme vaikeammistakin kursseista läpi.”

Väyläopinnoista voi saada myös jotain sellaista, mitä ei voi mitata opintopisteinä tai arvosanoina.

”Oli mahtavaa opiskella muiden samassa tilanteessa olevien kanssa, jakaa omia fiiliksiä ja tsempata toisiamme vaikeammistakin kursseista läpi. Sain opistolta mahtavia ystäviä, joiden kanssa olemme edelleen päivittäin yhteydessä. Useita tuttuja siirtyi myös samoihin opintoihin yliopistolle”, Nieminen kertoo.

Erilaisia hakumahdollisuuksia kaivataan

Korona sekoitti kevään 2020 myös koulutuksen kentällä. Ensin ylioppilaskirjoituksia jouduttiin osin aikaistamaan, sitten yliopistojen valintaperusteita pohdittiin uusiksi. Avoimen väylä voi olla pelastus monelle tahattoman välivuoden viettäjälle.

Toinen reitti yliopistoon -hankkeen kyselyistä opinto-ohjaajille sekä yliopistojen hallintohenkilöstölle ilmenee, että väylää pidetään mahdollisuutena saada tutkintokoulutukseen opiskelijoita erilaisista taustoista. Hankkeen projektipäällikkö Paula Savelan mukaan väylien kautta voivat hakea esimerkiksi ammatillisen koulutuksen suorittaneet sekä ne, jotka tarvitsevat toisen mahdollisuuden.

Avoimen väylä voi olla pelastus monelle tahattoman välivuoden viettäjälle.

”Elämässä voi olla paljon kuohuntaa toisen asteen aikana, mikä voi vaikuttaa kielteisesti opintomenestykseen. Samoin myös sairastelun, työelämän tai tavoitteiden muuttumisen vuoksi saatetaan tarvita uusi mahdollisuus. Osa puolestaan tarvitsee vain harkinta-aikaa oman alansa löytämiseksi”, Savela toteaa.

Mistä tietoa avoimen väylistä?

Paula Savelan mukaan väylästä kaipaavat tietoa monet eri tahot, niin hakijat kuin opinto-ohjaajatkin. TRY-hankkeen opokyselyn perusteella tietoa väylistä haluttaisiin erityisesti yliopistojen omilta sivuilta ja Opintopolku.fi-palvelusta. Tietoa Jyväskylän yliopiston avoimen väylistä sekä kunkin hakukohteen valintaperusteet löytyvät Avoimen yliopiston väylä -sivulta. Väyläopiskeluun voi tutustua myös opiskelijatarinoiden kautta.

Avoimesta yliopistosta saa henkilökohtaista ohjausta opintojen suunnitteluun. Monilla kursseilla on etäopiskelumahdollisuus, joten ne ovat joustavia elämäntilanteen suhteen. Lisäksi väyläopinnot vahvistavat akateemisia opiskelutaitoja samalla, kun edistävät tutkintoa.

”Väylältä tulee alaan perehtyneitä hakijoita, joilla on hyvät valmiudet yliopisto-opiskeluun”, Savela kertoo.

Avoimesta yliopistosta saa henkilökohtaista ohjausta opintojen suunnitteluun.

Jos oma alanvalinta ei ole vielä täysin varma, välivuonna on mahdollista kokeilla eri tieteenalojen opiskelua. Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston opintotarjonnassa on lähes 50 oppiainetta. Tutustu välivuoden vieton mahdollisuuksiin Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa sekä sen yhteistyöoppilaitoksissa.



Avoimen väylän ilta elokuussa

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto järjestää torstaina 6.8.2020 Avoimen väylän illan, johon kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita. Verkkovälitteisessä tapahtumassa kerrotaan yleisesti avoimen väylällä opiskelusta ja esitellään esimerkkeinä muutamia väyliä. Ilmoittautuminen tilaisuuteen aukeaa kesäkuussa.

Lue lisää: Avoimen väylän ilta

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.