Jyväskylän yliopiston kirjastorakennus Lähde avautuu peruskorjauksen jälkeen uusin ilmein syksyllä 2021 ja sen avajaisia suurelle yleisölle juhlitaan tammikuussa 2022. Tällöin Lähde avaa myös uudet tilat tutkimuksen, tiede- ja taidekasvatuksen yleisötapahtumille. 

Tieteen tulokset kiehtovat ja yleisö arvostaa tutkijoiden tietoa – ja vastapainoksi harrastajilla on arvokkaita havaintoja jaettavaksi tutkijoiden käyttöön. Tämä on yhdistelmä, jonka arvon tietävät Lähde-rakennukseen avautuvan uuden tieteen kohtaamispaikan suunnittelun kantavat voimat, Avoimen tiedon keskuksen ma. johtaja Pirjo Vuorinen, kesäyliopiston rehtori Leena Meriläinen ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Anu Mustonen Jyväskylän yliopistosta.

”Perusajatuksenamme on tarjota tiedettä kaikille matalalla kynnyksellä koko elämänkaaren ajan, tehdä yliopistoa tutuksi ja kannustaa jatkuvaan oppimiseen”, sanoo Anu Mustonen.

Jo nyt Jyväskylän yliopiston tiedetapahtumat – kuten Tutkijoiden yö, luontoretket, yleisötilaisuudet, luennot ja paneelit – kiinnostavat kuulijoita läpi vuoden. Live-tilaisuudet vetävät vuosittain kymmeniä tuhansia kävijöitä.

Uudessa keskuksessa tapahtuu koko ajan – ja kynnys on matalalla

Uudessa keskuksessa tiede- ja taidetapahtumille tulee säännöllinen rytmi. Yleisöluentoja, keskustelutilaisuuksia, näyttelyitä ja tietoiskuja järjestetään Lähteen tapahtumatiloissa joka viikko läpi vuoden. 

Tapahtumista löytyy tieto aina samasta paikasta eli yliopiston tapahtumakalenterista yliopiston jyu.fi -verkkosivuilla.

Yleisötapahtumissa huomioidaan kaikenikäiset.  Tiede- ja taidetapahtumissa ovat ovet auki kaikille ja kynnys tulla mukaan pidetään matalla.

”Tapahtumatilat ovat heti sisäänkäyntikerroksessa, ja käynnissä oleviin tapahtumiin voi tulla ja mennä vapaasti. Osa tapahtumista on myös verkkovälitteisiä, joten alumnit ja tieteen ystävät ympäri maan pääsevät osallisiksi. Lähteen ohella tapahtumia järjestetään eri puolella yliopistoa, esimerkiksi Ruusupuistossa, päärakennuksessa, Ylistöllä ja luontokohteissa”, sanoo Anu Mustonen.

Lähteestä tulee avoin portti tutkitun tiedon äärelle.

“Lähdettä voisi kuvailla tiedeolohuoneeksi, joka osallistaa kansalaisia tutkitun tiedon äärelle. Se on tärkeää tänä päivänä, kun ihmiset etsivät luotettavaa tietoa”, kertoo Pirjo Vuorinen.

Tiedekahvila avautuu ja ravintolassa kuullaan lounaskonsertteja

Lähde-rakennukseen avautuu Taide-ravintola ja Tiede-kahvila, joissa järjestetään myös lounaskonsertteja ja tiedekahvila-toimintaa.

”Toiveissa on, että voimme esimerkiksi kutsua lapsiperheitä viettämään tiedesynttäreitä yhdessä ravintolatoimijan kanssa”, Anu Mustonen kertoo.

Moni tapahtuma pääsee tulevaisuudessa myös verkkoon. Verkossa voidaan välittää jatkossa esimerkiksi ajankohtaisia tietoiskuja tai rakastettuja kulttuuritapahtumia, kuten Seminaarinmäen joululauluja ja Kuusijuhlaa, jota etenkin Jyväskylän yliopiston alumnit ovat toivoneet striimattavan.

”Olemme huomanneet, että yhtä tiedetapahtumaa voi verkkostriiminä seurata tuhansia katsojia. Näin ollen sadantuhannen kansalaisen tavoittaminen ei pitäisi olla tuulesta temmattu yleisötapahtumien tavoite”, sanoo Anu Mustonen.

Lasten ja nuorten tiedekasvatus vahvistuu

Tärkeässä osassa Lähde-rakennuksessa on lasten ja nuorten yliopistotoiminta, joka saa sinne oman oppimistilan aivan näyttely- ja tapahtumatilan viereen. Siellä toimii lasten ja nuorten tiedekasvatusta järjestävä JYUniorit, jonka toimintaa tuottavat ja kehittävät Jyväskylän kesäyliopisto, Avoimen tiedon keskuksen museotoiminta ja Keski-Suomen LUMA-keskus.

Lasten ja nuorten tiedekasvatus on tärkeä osa keskuksen toimintaa.

Tiedekasvatusta, -tapahtumia ja kansalaistieteen toimintoja tuetaan Tietoniekka – tiedettä kaikille -konseptin avulla.

“Monitieteiset ja -taiteiset tapahtumat ja näyttelyt toteuttavat yliopiston kolmatta tehtävää yhteiskunnallista vuorovaikutusta. Tietoniekka-toimintakonseptoinnin avulla teemme yliopiston rikkaan tapahtumatoiminnan saavutettavammaksi kaikille kansalaisille”, sanoo konseptia suunnitteleva Kati Karvonen Avoimen tiedon keskuksesta.

Lähteen tapahtumat ja näyttelyt haastavat kansalaisia pohtimaan ajankohtaisia asioita.

“Lähteen tiloissa ja tapahtumissa voi osallistua matalalla kynnyksellä keskusteluun, vahvistaa omia tietojaan ja taitojaan sekä löytää uusi näkökulmia omaan ajatteluunsa. Mielenkiintoiset kirja-, valokuva- ja museokokoelmat tarjoavat mahdollisuuksia uuden tiedon etsimiseen niin opiskelijoille, opettajille, tutkijoille kuin kansalaisillekin”, toteaa Pirjo Vuorinen.

Lähde-rakennukseen sijoittuvat Avoimen tiedon keskuksen avoimen tieteen, kirjasto- ja museo- palvelujen lisäksi yliopiston digipalvelut, opiskelijoiden hyvinvointia vahvistavat Student Life -toiminnot sekä kahvila Tiede ja ravintola Taide. Toiseen ja kolmanteen kerrokseen sijoittuu joukko uusia viimeisimmällä teknologialla varustettuja opetustiloja.

Lähde-rakennus on arkkitehti Arto Sipisen suunnittelema ja valmistui vuonna 1974 Jyväskylän yliopiston kirjastoksi. Kirjastona se ehti toimia yli 40 vuotta. Konstrukstivismia edustavan rakennus on yksi kolmesta Sipisen Seminaarinmäelle suunnittelemista. Peruskorjauksen myötä rakennuksen toiminnot monipuolistuvat merkittävästi. Käy virtuaalikierroksella vuoden 2018 kirjastossa.

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.