Kun yritystä kohtaa äkillinen poikkeustilanne, kriisi, kokeneellakin johdolla voi mennä sormi suuhun. Oli kyse sitten tartuntatautitilanteesta, tietomurrosta tai merkittävän muutostilanteen aiheuttamasta kriisistä, siitä selviytyminen lähtee ennakoinnista. Apua varautumiseen ja suunnitteluun ”hyvän sään aikana” saa pk-yrityksille luodusta kriisioppaasta. Se on osa kahdeksan korkeakoulun ja useiden asiantuntijoiden yhteistä, työhyvinvoinnin johtamiseen keskittyvää tutkimusta.

Yliopistonopettaja Elina Riivari ja tutkimuskoordinaattori Soila Lemmetty Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta ovat olleet Fokus työhyvinvoinnin johtamiseen -hankkeessa mukana tuottamassa kattavia kriisinhallintaohjeita, jotka on tarkoitettu erityisesti pk-yritysten johdon ja lähijohtajien käyttöön.

”Koronakriisin alkaessa hankkeelle saatiin lisärahoitusta tuottaa tämä käytännön työkalu, joka nyt on ilmaiseksi saatavilla Fokus-hankkeen nettisivuilla”, Elina Riivari ja Soila Lemmetty kertovat.

Pakettiin on koottu ohjeet neljän erilaisen, nykymaailmassa mahdollisen kriisin varalle. PDF-muodossa sekä sovelluksena saatavilla olevat ohjeet on jaettu kriisitilanteen alkuun, sen aikaiseen toimintaan sekä jälkihoitoon.

”Työkalua on testattu yrityksissä ja myöskin lakiasiantuntija on ne tarkastanut. Saamamme palautteen mukaan keskitetty ohjeistus on monelle tarpeellinen, sellainen on puuttunut. Tällä hetkellä PDF-ohjeistus on ladattu jo lähes 400 kertaa ja KriisiApuri-sovellusta yli 200 kertaa.”.

Yritysjohtajan check list

  1. Ennakoi – kriisi tulee aina yllätyksenä, mutta yrityksen ei tarvitse olla housut kintuissa.
  2. Suunnittele – mitä paremmat ohjeet käden ulottuvilla, sitä sujuvampi toiminta.
  3. Toimi johdonmukaisesti– improvisointi ja sooloilu ei kannata kriisitilanteessa.
  4. Pidä kirjaa ja raportoi – muistiinpanoista voi olla hyötyä ja oppia seuraavaan kertaan.

Kehityskohteena työhyvinvoinnin johtaminen

Kriisiohjeet tuotettiin osana laajempaa, työhyvinvoinnin johtamiseen keskittyvää kokonaisuutta. Fokus työhyvinvoinnin johtamiseen -hanke on kahdeksan korkeakoulun yhteinen, monitieteinen ja monivuotinen projekti, jossa on mukana laaja joukko asiantuntijoita yli oppiainerajojen.

Tavoitteena on kehittää ja koota työhyvinvoinnin johtamisen arviointi- ja kehittämisvälineistö, joka tukee yrityksiä parantamaan tuottavuuttaan ja henkilöstön hyvinvointia valtakunnallisesti.

”Keskitymme siihen, miten työhyvinvointia edistetään laadukkaalla johtamisella, joka on suunnitelmallista ja tavoitteellista. Työhyvinvointi nähdään usein irrallisena, lähinnä työterveyteen liittyvänä asiana, joka ei oikeastaan ole kenenkään hallinnassa, varsinkaan pienemmissä yrityksissä”, Riivari ja Lemmetty kuvailevat hankkeen taustoja.

Tutkijat korostavat, että työhyvinvointi on kokonaisvaltainen asia, jolla on merkitystä paitsi työntekijälle yksilönä ja yritykselle toimintakyvyn säilymisen kannalta, myös yhteiskunnallisesti tarkasteltuna.

”Yrityksille asioita on helppo perustella sillä, mitä jää viivan alle. Kun työntekijät voivat hyvin ja sen eteen tehdään systemaattisesti töitä, tulee vähemmän sairauspoissaoloja ja henkilöstö on innovatiivisempaa. Koko yhteiskunnan kannalta ajatellen on huomioitava, että esimerkiksi työuupumus on tavallista jo alle kolmekymppisillä. Työhyvinvoinnin johtamista kannattaa siis tutkia ja kehittää, koska sillä on vaikutusta työntekijän elämänlaatuun, yrityksen kannattavuuteen ja koko kansantalouteen.”

Vuoteen 2023 jatkuva hanke toteutetaan sosiaali- ja terveysministeriön myöntämällä ESR-rahoituksella ja se  on valittu yhdeksi EU-komission menestyshankkeista Suomessa.

Yrityspomo – innostaisiko hyvinvointiyhteistyö?

Tutkijat rohkaisevat aiheesta kiinnostuneita yrityksiä olemaan yhteydessä, jos yhteistyö projektin tiimoilta kiinnostaa ja työhyvinvoinnin kehitys omassa yrityksessä olisi tarpeellista.

”Parhaillaan laadimme ohjeita ja menetelmää, kehikko on jo hyvällä mallilla. Tämän vuoden aikana on vielä tarkoitus testata aikaansaannoksiamme, eli yritysyhteistyö olisi ajankohtaista. Minkä tahansa alan pk-yritykset ovat tervetulleita mukaan!” tutkijat kertovat.

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.