Olisi vaikea kuvitella metsäekologia, joka ei olisi koskaan nähnytkään metsää. Akvaattisten tieteiden puolella puolestaan tutkija, joka ei ole koskaan käynyt tutkimassaan ympäristössä on enemmän sääntö kuin poikkeus. Professori Anna Kuparisen tutkimusryhmässä bio- ja ympäristötieteiden laitoksella pyritään muuttamaan tätä eriskummallista tilannetta. Kuparinen ja tohtorikoulutettavansa Pauliina Ahti sukeltavat tutkimusympäristöönsä pintaa syvemmälle, aivan kirjaimellisesti.
Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella järjestettiin viime vuonna pitkän tauon jälkeen tutkimussukelluskurssi. Tuolla kurssilla päästiin harjoittelemaan Suomen vesistöissä yleisesti käytettyjä datankeruumenetelmiä.
Pidemmän ajan tavoitteena on integroida sukellus akvaattisten biologien ja meribiologien työkalupakkiin ihan pysyvästi. Sitä varten Jyväskylän yliopiston tutkimussukeltajat Anna Kuparisen ryhmästä olivat hiljattain treenaamassa suljetunkierron sukellusta KTD Malta –sukelluskeskuksen kanssa Maltalla, missä eri tasoisille sukelluskohteille pääsee suoraan rannasta.
Kuten kenttätutkimus yleensä, myös sukellus vaatii saumatonta tiimityötä.
Suljetunkierron sukellus mahdollistaa sen, että biologi voi kulkea tutkimusympäristössään hiljaa, ilman että kalat tai muut eliöt häiriintyvät esimerkiksi kuplista ja uivat karkuun. Se mahdollistaa myös suhteessa turvallisemmat, pidemmät, syvemmät ja taloudellisemmat sukellukset, kun hengityskaasuja ei puhallella jokaisella henkäyksellä hukkaan.
Sukelluksen ottaminen osaksi työkalupakkia avaa paitsi kansallisesti, myös kansainvälisesti ainutlaatuisia tutkimusprojekteja. Professori Anna Kuparisen tutkimusryhmässä tähdätäänkin tulevaisuudessa syvempään ymmärrykseen akvaattisista ekosysteemeistä ja muun muassa mateiden kutemisen ja muikkujen käyttäytymisen saloista. Siinä samalla nostetaan suomalaista tutkimussukellusta ylös kansainväliselle tasolle.
Ilman oikeanlaisia sukellusvarusteita ja –koulutusta eksploratiivinen tutkimus pinnan alla ei olisi mahdollista, ja tutkimuksen tulisi perustua jo olemassa olevaan, puutteelliseen, dataan. Tutkimussukellus työkaluna todellakin mahdollistaa sukelluksen tutkimattomiin vesiin.
Pauliina Ahti piti tutkimussukelluskurssin Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella piti viime vuonna. Mikäli haluat tietää tutkimussukelluksesta taikka tutkimussukelluskurssista lisää, ota yhteyttä vastaavaan opettajaan Pauliina Ahtiin (pauliina.a.s.ahti@jyu.fi).
Tutkimussukelluskurssilla tehdyn esittelyvideon löydät YouTubesta
Tilaa JYUnity-lehti
Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.