Jyväskylän yliopistossa syksyllä alkava teknologiajohtamisen koulutusohjelma yhdistää toisiinsa vahvan ohjelmistoteknisen osaamisen, elinikäisen oppimisen ja asiantuntijaryhmien johtamisen. Koulutusta on ollut suunnittelemassa työelämäprofessori Ari Jaaksi, joka on hankkinut kannuksensa monen kansainvälisen teknologia-alan yrityksen johtotehtävistä.

Uuden koulutusohjelman kehittämisessä on ollut keskeisesti mukana työelämäprofessori Ari Jaaksi Jyväskylän yliopistosta. Hänellä on takanaan pitkä ura teknologiayritysten johtotehtävissä Suomessa ja Yhdysvalloissa. Jaaksi painottaa, että yhä suurempi osa yritysten kilpailukyvystä ja liikevaihdosta tulee teknologian kautta.

”Tämä on kansainvälinen trendi. Teknologiaosaamisen painoarvo on kasvamassa ja siihen me haluamme Jyväskylän yliopistossa vastata.”

Jaaksi sanoo uuden teknologiajohtamisen koulutusohjelman tarjoavan opiskelijoille vahvan ohjelmistoteknisen osaamisen sekä työkalut johtamiseen, yritystoiminnan ymmärtämiseen ja elinikäiseen oppimiseen.

”Ei riitä, että opiskelijat osaavat ratkoa tämän hetken ongelmia, vaan pitää myös pystyä katsomaan tulevaisuuteen ja ennustamaan teknologiatrendejä. Teknologian murroskohtien ymmärtäminen ja liiketaloudellinen osaaminen antavat työkaluja teknologian hallintaan ja yritysten lisäarvon rakentamiseen. ”

Uuden koulutusohjelman sisältöjä Ari Jaaksi kuvailee innostuneesti ja kertoo sen vastaavan äärimmäisen hyvin teknologia-alaa vaivaavaan osaajatarpeeseen.

”Tällaisen osaamisen tarve on globaalistikin huutava”, Jaaksi sanoo.

Osaamista jakamaan uusille opiskelijoille

Ari Jaaksi on toiminut keskeisien teknologia-alan yritysten johtotehtävissä yli 15 vuotta. Työura on vienyt suuriin yrityksiin kuten HP:hen, Inteliin ja Mozillaan.

Alun perin Jaaksin vetäisi teknologia-alalle Nokian kasvu maailmanlaajuiseksi yritykseksi. Hän ehti olla mukana muun muassa lyhytikäiseksi jääneen Meego-käyttöjärjestelmän rakentamisessa, ennen kuin Nokia ilmoitti siirtyvänsä käyttämään Windows Phone -järjestelmään.

Työelämäprofessori Ari Jaaksi istuu pöydän ääressä Agora-rakennuksessa Jyväskylän yliopistossa.

Työelämäprofessori Ari Jaaksi on tyytyväinen työhönsä, jossa hän jakamaan osaamistaan uusille opiskelijoille. 

Nokian jälkeen työt veivät Yhdysvaltoihin ja teknologia-alan kärkiyrityksistä tunnettuun Kalifornian Piilaaksoon. Tiiminvetäjänä hän on ollut niin jättimäisissä tuhansien ihmisten tiimeissä kuin muutaman ihmisen ryhmissä.

Jaaksi sanoo päässeensä tekemään kaikki mahdolliset virheet teknologia-alalla ja saaneensa virheistä oppia, jota ei voisi saada mitään muuta kautta.

Suomeen Jaaksi palasi perhesyistä vuonna 2017. Nyt hän haluaa tuoda Suomeen maailmalla keräämäänsä osaamista ja päästä lähemmäs itse tekemistä.

”Pohjimmiltani olen koodari. Olen kirjoittanut miljoonia rivejä koodia, mutta isoissa yrityksissä työ oli suurimmaksi osaksi jotain ihan muuta. Halusin päästä lähemmäs itse tekemistä ja myös jakamaan osaamistani uusille opiskelijoille. ”

Jyväskylässä on maailmanluokan professorikunta ja can-do-asenne tekemiseen

Jyväskylän yliopiston työelämäprofessorina Jaaksi aloitti vuoden 2022 alkupuoliskolla. Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tiedekuntaneuvoston jäsen hän on ollut vuodesta 2018.

Informaatioteknolgian opiskelijat ryhmätyössä Agorassa.

Jyväskylän yliopistossa voit opiskella diplomi-insinööriksi tieto- ja ohjelmistotekniikan tai teknologiajohtamisen koulutusohjelmassa.

”Huomasin, että Jyväskylän yliopistossa on matala byrokratia ja avoin kokeilemisen kulttuuri. Vähemmän politiikkaa ja enemmän tekemistä. Sellainen can-do-asenne tekemiseen”, Jaaksi kuvailee kokemustaan Jyväskylästä.

Jaaksi sanoo, että koki Jyväskylän yliopistossa pääsevänsä lähemmäs kaipaamaansa ”kädet savessa” -tekemistä ja antamaan takaisin jotain siitä opista, mitä ehti kerätä työskennellessään teknologia-alan huippuyrityksissä Piilaaksossa.

Myös kollegat tiedekunnassa ja teknologiajohtamisen koulutusohjelmassa saavat Jaaksilta suitsutusta.

”Meillä on ohjelmassa maailmanluokan professorikunta. Esimerkiksi Tommi Mikkonen on eittämättä Suomen johtava ohjelmistotekniikan professori. Lauri Kettusella taas on takanaan pitkä ura toimivien koulutusohjelmien rakentamisesta ja johtamisesta akateemisessa maailmassa. ”

Opinnoissa huomioidaan teollisuuden näkökulma

Jaaksi muistuttaa, että Jyväskylässä on aidosti mahdollista tehdä monitieteistä yhteistyötä ja esimerkiksi kauppakorkeakoulu löytyy samasta rakennuksesta informaatioteknologian tiedekunnan kanssa.

Jaaksi summaa, että teknologiajohtamisen koulutusohjelmassa yhdistyvät niin maailmanluokan opettajat, matalan byrokratian yliopisto, jossa pääsee tekemään ja kokeilemaan asioita sekä uusi ohjelma, joka ei kanna mukanaan historian painolastia.

”Uusi ohjelma antaa mahdollisuudet siihen, että asioita ei tehdä siksi, että niin on aina tehty. Sisällöt on rakennettu tämän päivän ja huomisen tarpeisiin ja teollisuuden näkökulma mielessä pitäen. ”

Jyväskylän yliopistossa voit opiskella diplomi-insinööriksi tieto- ja ohjelmistotekniikan tai teknologiajohtamisen koulutusohjelmassa. Lue lisää koulutuksista. 

 

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.