Korona-ajan etäopiskelu on kolahtanut kovaa myös korkeakoulujen opiskelijoihin. Moni tuskailee tosissaan jatkuvan etäopiskelun ja yksinäisyyden kanssa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa huomattiin, että opiskelijoiden, opettajien ja alumnien yhteiset virtuaalikahvit piristävät kummasti etäopiskelijan päivää.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa Digital Marketing and Corporate Communication –maisteriohjelmassa on aloitettu uutena perinteenä epämuodolliset Teams-kahvittelut oppiaineen väen kesken. Idean toteuttaja, yliopistonopettaja Outi Niininen, on ollut jo jonkin aikaa huolissaan koronatilanteen vaikutuksista opiskelijoihin.

”Moni on jäänyt todella yksin, ja vaikeuksia ja huolia riittää niin opiskelujen edistymisen, henkisen jaksamisen kuin taloudellisen toimeentulon kanssa. Tällaiset etäkahvittelut ovat monella työpaikalla jo tuttuja, joten ajattelimme kokeilla samaa myös opiskeluyhteisössä. Ensimmäisen kerran perusteella kokemus oli todella positiivinen!”, Niininen kertoo.

Vertaistukea ja terveisiä työelämästä

DMCC:n Teams-kahveille kokoontui joukko opiskelijoita, sekä mukaan kutsuttuja oppiaineen alumneja kertomaan työelämän kuulumisia. Aihe oli kuitenkin vapaa ja jutun juurta riitti muustakin kuin opiskelusta. Tärkeintä oli saada yhteys muihin opiskelijoihin, kertoo kotoaan Pakistanista tapaamiseen osallistunut Ahmad Chaudary.

”Opiskelijaksi valinta oli minulle todella iso juttu. Ikävä kyllä koronatilanteen vuoksi en ole vieläkään päässyt Suomeen, mikä on heikentänyt opiskelumotivaatiooni”, sanoo Chaudary.

Tämä virtuaalikahvittelu oli todella mukavaa ja antoi toivoa siitä, että tilanne paranee. Muiden kanssa juttelu lisäsi motivaatiota ja päättäväisyyttä. Kiitoksia opettajallemme Outille keskusteluyhteyden luomisesta ja jään murtamisesta, hän kiittelee.

Samoilla linjoilla on myös toinen maisteriopiskelija Linda Koskinen.

”Korona-aika on vaikuttanut monella tavalla. En ole saanut työkokemusta omalta alalta, tai sosiaalisia kontakteja Jyväskylästä. Nyt kun kirjoitan gradua, jokainen päivä on samanlainen enkä juurikaan näe ketään. Siksi yritän aktivoida itseäni osallistumaan sosiaalisiin tilaisuuksiin aina kun siihen on mahdollisuus. Oli mahtavaa kuulla vanhojen opiskelijoiden nykyisistä töistä, se inspiroi myös itseä”, Koskinen kertoo.

Outi Niininen suosittelee myös muita opiskelijaryhmiä kokeilemaan etäkahvittelua tai muuta matalan kynnyksen juttutuokiota.

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.