Liikuntatieteellisen tiedekunnan liikunnanopettajaopiskelijoiden ryhmä vietti joulun alla noin kaksi viikkoa Tansaniassa. Idea kolmannen vuosikurssin opiskelijoiden intensiivikurssista Afrikassa tuli opiskelijoilta itseltään afrotanssitunnin yhteydessä. Yliopistonlehtori Mariana Siljamäen 20 opiskelijan ryhmä pääsi tutustumaan paikalliseen yläkoulu- ja yliopisto-opetukseen vierailunsa aikana. Vierailusta jäi opiskelijoille käteen paljon muutakin kuin opintopisteitä.

Ensimmäiset matkapäivät ryhmä vietti Dar es Salaamin lähellä olevassa Kijichin yläkoulussa. Matkaa johtanut Siljamäki kertoo paikallisten koululaisten aloittaneen juuri joululomansa, mutta he palasivat kouluun rehtorin pyynnöstä yliopistoryhmää tapaamaan kahden päivän ajaksi.

Opiskelijat opettivat 13–15-vuotiaille koululaisille liikuntatunneilla esimerkiksi letkajenkkaa, lentopalloa, katutansseja ja kehonhallintaa.

– Yläkoululaiset opettivat meille esimerkiksi erilaisia ryhmäleikkejä ja nopeuspelejä kivillä, kertoo matkassa ollut opiskelija Sini Impiö.

Yläkouluvierailun jälkeen ryhmä siirtyi Dar es Salaamin yliopiston liikunnan yksikköön. Yliopistolla opiskelijat olivat mukana liikuntapedagogiikan tunneilla ja luennoilla sekä pääsivät tutustumaan paikallisiin opiskelutapoihin ja -kulttuuriin. Vastavuoroisesti liikunnanopettajaopiskelijat opettivat tansanialaisille opiskelijoille liikuntaa erilaisin opetusmenetelmin tutustuttaen heidät muun muassa uuteen lajiin, salibandyyn.

– Paikallisille liikunnanopiskelijoille opetettiin todella paljon pallopelejä ja sen didaktiikkaa. Ylipäätään liikuntapedagogiikan opiskelu tapahtui vahvasti lajien kautta, Impiö sanoo.

Kulttuurienvälistä viestintää

Liikuntatieteellisen tiedekunnan opettajaopiskelijoilla on toisena lukuvuotenaan kurssi kulttuurienvälisyydestä liikuntakasvatuksessa. Kurssi sai luontevan jatkon Tansaniassa opiskelijoille uudessa kulttuuriympäristössä.

– Parasta matkassa oli ehdottomasti paikallisiin ja paikalliseen kulttuuriin tutustuminen. Pääsimme vertaamaan suomalaista ja tansanialaista opettamista peruskoulussa sekä yliopistossa, ja se oli hyvin opettavaista. Paljon löytyi yhteistä ja monia eroja, molemmilla on myös opittavaa toiselta, sanoo opiskelija Esa Kuivanto.

Opiskelijoihin teki vaikutuksen paikallinen kulttuuri, ja erilaiset aikakäsitykset yllättivät täsmällisyyteen tottuneet suomalaiset esimerkiksi luentojen alkamisajoissa.

– Fiilis Tansaniassa oli välillä kuin rokkistaralla, koska kaikki paikalliset vilkuttelivat ja hymyilivät meille. Olo oli koko ajan enemmän kuin tervetullut. Itseäni myös liikutti yleisesti ihmisten ihana elämänasenne – he hymyilivät ja nauroivat sekä nauttivat elämän jokaisesta hetkestä, Impiö sanoo.

Rahoitus kurssille yliopistolta ja yhteistyökumppanilta

Kansainvälisten palveluiden päällikkö Tuija Koponen kertoo, että Jyväskylän yliopisto on rahoittanut tiedekuntien, laitosten, maisteriohjelmien tai oppiaineiden ulkomailla järjestämiä intensiivikursseja vuodesta 2016.

– Kursseja koordinoineiden opettajien laatimat raportit olivat palkitsevaa luettavaa: kursseille asetetut tavoitteet olivat toteutuneet hyvin, yhteistyö isännöivän ulkomaisen korkeakoulun kanssa oli vahvistunut ja opiskelijoiden palaute oli ollut innostunutta, sanoo Koponen.

Tansanian matkaa varten liikuntatieteellisen tiedekunnan opiskelijat saivat rahoitusta liikkuvuusrahan lisäksi myös tiedekunnalta rokotuksia varten. Kansalaisjärjestö Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe avusti puolestaan majoituksissa. Tärkeänä apuna matkalla ja sen valmistelussa toimi järjestön toiminnanjohtaja Ari Koivu, joka on kokenut Tansanian matkaaja ja puhuu paikallista swahilin kieltä.

Opiskelijat ja Siljamäki toteavat kaikki matkan olleen todellinen elämys ja hyvin opettavainen. Edes sairastumiset eivät hidastaneet vauhtia, vaan ryhmä oppi vastoinkäymisistä ja tuki toisiaan.

– Porukka oli uskomaton ja jokainen oli kaikessa täysillä mukana. Opiskelijat osoittivat upeaa joustavuutta ja yhteishenkeä pienistä sairasteluista huolimatta. Meille kaikille jäi hienoja kokemuksia matkasta, sanoo Siljamäki.

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.