Toukokuussa 2019 seitsemän taidehistorian opiskelijan ryhmä musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitokselta lähti kahdeksi viikoksi antiikin, keskiajan ja renessanssin johdantokurssille Roomaan. Kurssille oli valittu opiskelijoita, joiden omia opintoja ja kiinnostuksia kurssin sisältö tuki parhaiten.

Tutkijatohtori Lauri Ockenströmin ja professori Annika Waenerbergin johdolla opiskelijat pääsivät tutustumaan läheisesti taiteeseen, arkkitehtuuriin ja historiaan Rooman merkittävimpien historiallisten kohteiden kautta.

Tiivistahtinen kaksiviikkoinen alkoi Forum Romanumilta, jonka opiskelijat valloittivat kauttaaltaan aina Palatinus-kukkulaa myöten. Päiväreissuille lähdettiin heti aamutuimaan. Tämän ansiosta päivien aikana ehdittiin paljon ja lisäksi vältettiin pahimmat turistien aiheuttamat ruuhkat. Etenkin suosittuihin turistikohteisiin sai aamulla tutustua kohtuullisen rauhassa.

Päivien ohjelmaan kuului muun muassa historiallisia kohteita, museoita ja arkeologisia alueita. Kohteina olivat muun muassa Vatikaanin museot, Colosseum, Capitoliumin museot, Santa Maria Maggiore, Villa Farnesina ja Lateraanikirkko. Iso osa länsimaisen taiteen historiaa ja kulttuurin kehitystä on sidoksissa katoliseen kirkkoon. Tästä syystä kurssilaiset vierailivat läpi kurssin laajassa variaatiossa erilaisia kirkkoja. Jotkut kohteiden yksityiskohdista ja sisältämistä teoksista tekivät opiskelijoihin suuren vaikutuksen.

– Lateraanibasilikan päälaivan reunoilla olleet veistokset oli niin taidokkaasti tehty, että jäi vaivaamaan, kuka ne on tehnyt, kun teokset olivat anonyymejä, yksi opiskelijoista, Mia Mickels kertoo.

Matkan aikana ryhmä majoittui Suomen Rooman instituutissa, joka sijaitsee renessanssihuvila Villa Lantessa Gianicolo-kukkulalla yhdellä Rooman upeimmista näköalapaikoista. Villa Lante kuuluu OKM:n rahoittamien tiede- ja kulttuuri-instituuttien verkostoon, joka tarjoaa sekä asuintiloja ja tutkimusresursseja Roomasta ja Pariisista aina Japaniin.

Yksi Rooman ulkopuolelle tehdyistä päiväretkistä vei kurssilaiset Tivoliin. Täällä kukkulalle sijaitsevassa Rooman naapurikaupungissa vierailukohteina olivat Villa Adrianan rauniot ja renessanssihuvila Villa d’Este. Huvila sijaitsee kukkulan laella, ja sen korkeaan rinteeseen asettuu hulppea puutarha, jota koristaa yli 150 erilaista suihkulähdettä ja vesielementtiä. Etenkin Villa d`Esten monipuolisuudellaan ja mahtipontisuudellaan hurmannut puutarha nousee monien ryhmäläisten puheissa yhdeksi suosikkikohteista.

Toinen Rooman keskustan ulkopuolinen vierailukohde oli Ostia Antica, jossa opiskelijat pääsivät tutustumaan kokonaisen roomalaisen kaupungin raunioihin. Kävijöitä sykähdytti huomata, kuinka paljon jäänteitä monista kohteista oli vielä jäljellä niin pitkän ajan jälkeen.

Osana kurssia kukin opiskelija esitelmöi yhdestä valitsemastaan kohteesta ja aihepiiristä muulle ryhmälle. Kohteista pidetyt esitykset auttoivat hahmottamaan aihepiirejä konkreettisesti ja entistä syvällisemmin.

Taidehistoriaa opiskellessa on tärkeää ja antoisaa saada kokea ja tarkastella taiteen ilmiöitä paikan päällä. Se auttaa ymmärtämään ja hahmottamaan ilmiöitä ja sitä, miten kaikki kursseilla opittu tieto asettuu todelliseen ympäristöönsä. Onhan kyse kuitenkin taiteesta, jota on usein mahdotonta täysin ymmärtää sitä kokematta.

Esitelmien lisäksi työstettiin kurssitöitä ja mahdollisia omia maisterintöitä. Tiedonhakua varten opiskelijat pääsivät hyödyntämään sekä Suomen että Norjan instituuttien kirjastojen laajoja valikoimia.

Kurssi tarjosi kattavan läpileikkauksen roomalaisen taiteen historiaan aina antiikista renessanssiin. Lukuisien kohdevierailujen ansiosta taiteen historian kerroksellisuus sekä taiteen ja muiden kulttuuri-ilmiöiden väliset vaikutussuhteet konkretisoituivat.

Kyseessä oli Jyväskylän taidehistorian oppiaineen kolmas matka Roomaan tällä vuosituhannella. Jatkossa opintomatkoista on tarkoitus tehdä 3-4 vuoden välein toistuva perinne. Instituuttien ohella ulkopuolisella rahoituksella on merkityksensä. Tämänkertaista matkaa helpotti Niilo Helanderin säätiön avustus, joka kattoi matka- ja majoituskulut.

 

 

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.