1800-luvulta aina 1930-luvulle asti Jyväskylän seminaarissa syyslukukauden alun traditioihin kuului retki Roninmäelle. Retkelle lähti koko seminaarin väki; opettajat ja oppilaat sekä palveluskunta mukanaan ruokatarpeita ja ruuanlaittovälineitä sekä parhaimmat posliinit. Mukaan otettiin myös pöydät ja penkit.

Matkaa Roninmäelle kertyi Seminaarinmäeltä viisi kilometriä. Seminaarilaiset kulkivat matkan jalkaisin. Palveluskunta, joka kuljetti mukanaan ruokatarpeet ja ruuanlaittovälineet, seurasi perässä rattailla ja myöhempinä vuosina lava-autolla. Kulkueen kärjessä kannettiin seminaarin lippua.

Retki Roninmäelle oli yksi vuoden odotetuimpia tapahtumia. Retki oli luonteeltaan hyvin vapaamuotoinen ja merkitsi seminaarin väelle mukavaa yhdessäoloa kesäloman jälkeen. Mukana olevat uudet oppilaat saattoivat tutustua opettajiin ja vanhempiin oppilaisiin. Perillä lippu nostettiin salkoon ja yhteinen ajanvietto saattoi alkaa.

Yhteisen ruokailun lisäksi erilaiset piirileikit ja tanssi kuuluivat retken ohjelmaan. Samoin kuin alakoulun johtajaopettajan Juho Jussilan kehittämän tikkataulunpelin innokas pelaaminen. Moni opettaja näyttäytyi opiskelijoille täysin erilaisessa valossa retkellä vallinneen rennon tunnelman vuoksi. Opettajan saattoi nähdä jopa hymyilevän.

Vuosien saatossa Roninmäen retki on muuttanut muotoaan fuksiaisperinteisiin kuuluvaksi piknikiksi. Tapahtuman henki on kuitenkin ennallaan.

Kuva: Seminaarilaisia Roninmäellä vuonna 1907, JY/Avoimen tiedon keskus/tiedemuseon kuva-arkisto.

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.