Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman OHO! – Opiskelukyvyn, hyvinvoinnin ja osallisuuden edistäminen korkeakouluissa -hankkeen juhlasymposiumia vietettiin Jyväskylän yliopistolla marraskuun puolivälissä 14.–15.11. Symposium oli eräänlainen huipentuma kolmivuotiselle OHO!-hankkeelle, jossa on etsitty vastauksia korkeakouluopiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseen. Tähän OHO!-työ ei kuitenkaan pääty, sillä parhaillaan työn alla on opas, johon kootaan hankkeen aikana kehitettyjä menetelmiä ja toimintamalleja. Opas ilmestyy alkuvuodesta 2020.
OHO!-juhlasymposium tarjosi valoa ja lämmintä tunnelmaa harmaaseen ja koleaan marraskuuhun. Tapahtumaan saavuttiin ympäri Suomen aina Turusta ja Helsingistä pohjoiseen ja Lappia myöten. Oli ilo huomata, kuinka opiskelijoiden hyvinvointi koskettaa ja kiinnostaa laajasti ja aihe oli näin ollen saanut monet jalkaparit liikkeelle. Korkeakouluhenkilöstö oli osallistujissa laajasti edustettuna: opettajia, ohjaajia, tutkijoita, korkeakoulujen johtoa ja muuta henkilöstöä.
Symposiumohjelma koostui yhteisistä keynote-tilaisuuksista sekä työpaja- ja seminaarityöskentelystä, joihin osallistujat jakaantuivat oman mielenkiintonsa mukaan. Työpajoja ja seminaareja pitämässä olivat OHO!-hankelaiset eri korkeakouluista.

Kuva: The Circus © Roy Experts S.A.S. © Roy Export Company Establishment – All rights reserved.
Torstai-iltana symposiumvieraat nauttivat lisäksi cocktail-tilaisuudesta, joka päättyi elokuvanäytökseen: Charles Chaplinin The Circus-elokuvaa säesti Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden sinfoniaorkesteri Sinfis. Elokuvanäytös juhlisti samalla Chaplinin 130-vuotisjuhlavuotta.
Keynote-puhujat kiinnostivat ja vetivät kuulijoita niin, että yliopiston suuret salit olivat lähes täydet. Ensimmäisenä päivänä European Students´ Unionin lähettiläs Helene Mariaud ja Suomen opiskelijakuntien liiton (SAMOK) Liisa Hyytiäinen pitivät yhteisen paneelikeskustelu-tilaisuuden aiheena korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi. Mariaud kertoi korkeakouluopiskelijoiden kuulumisista Euroopan laajuisesti. Toisen päivän pääpuhujat, filosofi-tutkija Frank Martela sekä aivotutkija Minna Huotilainen, pitivät omat innostavat asiantuntijaluentonsa. Martela puhui sisäisestä motivaatiosta ja merkityksellisyyden kokemuksesta työnteon ja opiskelun konteksteissa sekä elämässä yleensä. Huotilainen esitteli uusinta uutta aivotutkimuksen ja oppimisen yhteyksistä.

Paneelikeskustelu Ruusupuistossa.
Symposiumin toisena päivänä tapahtumarakennuksen ala-aula täyttyi eri järjestöistä ja toimijoista. Sydämen asiana kaikilla oli opiskelijoiden kokonaisvaltainen hyvinvointi. Paikalla olivat muun muassa oppilaitospappi, Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö, Kuurojen liitto, Keski-Suomen näkövammaiset Ry, Erilaisten oppijoiden liitto, Ohjaamo sekä Jyväskylän yliopiston omia toimijoita, kuten Student Life -toiminta, kaveri- ja lukukoiratoiminta sekä ylioppilaskunta.

Frank Martela
Perjantaina symposiumvieraat saattoivat myös viettää erilaisen kahvitauon, kun Pimé Café toi kahvilaelämyksensä tapahtumaan. Pimeä kahvila tarjosi kokemuksellisen kurkistuksen näkövammaisen elämään runsaan kahvitarjoilun kera.
Tapahtuman kokonaistunnelmaa ja -ilmapiiriä luonnehdittiin lämpimäksi ja vastaanottavaiseksi. Tapahtumatarjonta ja -kattaus koettiin monipuolisena, hyödyllisenä ja kiinnostavana. Symposiumin kokonaisteemaa kiiteltiin sen ajankohtaisuudesta. Positiivisena ongelmana mainittakoon, että monelle symposiumvieraalle oli iskenyt valinnanvaikeus ohjelmatarjottimen äärellä – niin moni aihe olisi kiinnostanut. Ohjelmaa kiiteltiin sisällöllisesti, joskin moni olisi kaivannut keynote-esitysten jälkeen ja myös työpajoihin lisää tilaa vapaalle keskustelulle. Toivottavasti kuitenkin väliajat kahvi- ja lounastaukoineen tarjosivat hetkiä ja tilaisuuksia ajatusten vaihtoon.

Minna Huotilainen.
Moni symposiumvieras harmitteli myös aikataulun tiiviyttä. Tapahtuman tilat ja niiden saavutettavuus sekä aktiviteettien hajauttaminen eri kampuksille koettiin paikoin haasteelliseksi ja epäkäytännölliseksi. Marraskuun vesisadekeli ei omalta osaltaan tukenut sujuvia siirtymisiä paikasta toiseen.
Tuleva OHO!-verkko-opas herätti kiinnostusta ja sai kiitosta. Siltä toivottiin konkretiaa ja käytännöllisyyttä sekä vinkkejä ja ideoita opiskelijahyvinvoinnin tukitoimiin ja toimintamalleihin. Materiaalin saatavuutta peräänkuulutettiin; moni hyvä hanke on jäänyt pienen ryhmän iloksi, joten OHO!-oppaan toivottiin saavuttavan lukijoita laajasti. Ja koska aika on rajallista ja symposiumin tapahtumat ja tilaisuudet toimivat monilta osin keskustelun avauksina, toivottiin opaskirjalta lisätietoa ja kirjallisuusvinkkejä.
OHO!-opas ilmestyy alkuvuodesta 2020. Toivomme, että teos saa levitä ja jalkautua laajasti Suomen korkeakoulujen käyttöön ja sen tarjoamat menetelmät ja työkalut tulla osaksi korkeakoulujen toimintaa ja rakenteita. Näin jokainen korkeakoulu voisi vuonna 2030 olla opiskelijoidensa opiskelukykyä, osallisuutta ja hyvinvointia rikkaasti edistävä korkeakoulu.
Lisätietoja OHO!-hankkeesta löydät osoitteesta https://ohohanke.fi/ ja OHO!-symposiumista, mm. tapahtumassa kuultuja esityksiä, osoitteesta https://ohosymposium.webnode.com/.
Symposiumpalautetta pääset antamaan vielä osoitteessa: https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/f8a439aa-ffac-4402-8ac9-f9dada2fd639?displayId=Fin1883861 .
Symposiumvieraita ja kaikkia järjestäjiä lämpimästi kiittäen,
Heini Ikäheimo, hankekoordinaattori
Tytti Hämäläinen, hankeavustaja
sekä koko Jyväskylän OHO!-tiimi
Tilaa JYUnity-lehti
Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.