Tänä vuonna ilmestynyt Nuottaruoho ja 600 muuta Konneveden kasvia on miellyttävä lukukokemus pitäjän ainutlaatuisesta kasvistosta. Konneveden kunnan julkaisemasta teoksesta myös Päijänteen biosfäärihanke saa tymäkän tukipuheenvuoron, kun sen yläpuolisten vesireittien, maiden ja mantujen, soiden ja rantamien kasvirikkaudet on saateltu kuviin, kuvauksiin ja kansiin. Materiaalia opuksessa onkin liki kahden kilon edestä. Retkireppuun ottaisinkin sen harkiten.

Kansallispuistovaelluksen perästä sohvalla kirja on hyvä kokemusten kertaamiseen ja lajien opetteluun. Kännykkäkuva saattaa paljastua kyläkellukaksi tai luhtarölliksi. Jos havaitsit pientareella ketotädykkeen, löysit harvinaisuuden. Lukijalle selviää, että mökkirannan tuttu kevyt valkokukka onkin Konneveden ”kansalliskasvi”, nuottaruoho.

Laadukkaat ja selkeät otokset ovat havainnollisia ja hyvää oppimateriaalia. Teos on kasvioharrastajan aarre. Kuvista löytyy monta uutta ja tuttuakin ahaa-elämystä.

Tekijät ja teettäjät toteavat kirjan summaavan historiaa ja tätä päivää. Jääkausi, Muinais-Päijänne, asutuksen ja elinkeinojen jäljet näkyvät ”hyvässä ja pahassa”. Teos on myös puheenvuoro monimuotoisuudesta, muutoksesta sekä elinkeinojen myötä muuttuvasta kasvistosta.

Kasvien inventoijat tekivät työtään myös Pyhäniemen laitumella. Kuva: Johanna Hallman.

Hirvenkello on valtakunnallisesti uhanalainen. Kuva: Johanna Hallman

Kirjaan mittavat maastotyösisällöt on tehnyt Jyväskylän yliopiston yliopistonlehtori, emeritus, Veli Saari. Hän jakaa asiantuntijuuttaan Konneveden luontoilloissa ja lehtijutuissa. Uhanalaisuuskartoitusta pitkään Saaren kanssa tehnyt Keski-Suomen liiton ympäristöpäällikkö Reima Välivaara kuuluu tekijäkaartiin, hän on kirjoittanut ja kuvannut kirjaan. Keski-Suomen Ely-keskuksen biologi Johanna Hallmann sekä professori, emeritus Erkki Alasaarela Oulun yliopistosta ovat kirjan tekijöitä myös.

Konneveden kasvistotutkimuksella on pitkä historia, joka tulee kirjassa hyvin kerratuksi.

Satavuotiaan Konneveden kunnan juhlakirja on innovaatio, innoitus ja intohimon tulos sekä osaltaan Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman yhteiskunnallisen vaikuttavuuden osoitus.

Teos: Nuottaruoho ja 600 muuta Konneveden kasvia, Konneveden kunta, 2022. 405 sivua. Kirjaa saa tilaten Konneveden kunnasta info@konnevesi.fi  (hinta 40 euroa  + postimaksut) sekä Pappilan hätävara -kahvilasta Konnevedeltä.

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.