Professori Hannu Ylönen tutkii ammatikseen myyriä, mutta vapaa-aikanaan hän kirjoittaa lyhyttarinoita, kolumneja ja satuja. Parin vuoden pakerruksen jälkeen on ilmestynyt novellikokoelma, joka kertoo hänen omasta eletystä elämästään.

Yliopistomaailmassa professori Hannu Ylöstä on kuvailtu monipuoliseksi ideoijaksi, joka on innostava esimerkki myös opiskelijoille. Hänen toiminnassaan on mukana paljon pilkettä ja hauskuutta. Samaa sanomaa on hänen uudessa novellikokoelmassa ”52 tulikärpästä”, jossa hän kirjoittaa elämästään pienten rakastettavien ja elettyjen tarinoiden ja ympäristönsä huomioiden kautta. Kokoelma sisältää myös runon, joka on jäänyt Ylösen ainokaiseksi.

– Omia muistoja on turha jättää lojumaan pöytälaatikkoon. Niistä voi koota kirjan muistoksi jälkipolville, kertoo Hannu Ylönen.

Valmistunut novellikokoelma koostuu hyvän mielen tarinoista, jotka kertovat Ylösen onnen, surun ja välittämisen hetkistä. Kokoelman lopettaa katkelma Ylösen lukion toisen luokan ainekirjoituksesta vuodelta 1973. Kirjoitus vangitsee lukijan mielenkiinnon ja kuvailee osuvasti keski-iän auvoisen joutilaasta loman vietosta.

– Vaikka minusta ei tullut mökkeilijää, niin hyvin olen osannut ennustaa oman mielenlaatuni jo 16-vuotiaana, naurahtaa Ylönen.

Kirjoittaminen ei anna heti konkreettisia tuloksia. Paperille ilmestyy helposti tekstiä, jota voi lisätä, muokata ja korjata. Nautinnollista on saada monen vuoden kirjoitusprojekti päätökseen, mutta tarina alkaa elämään vasta jonkun muun lukiessa tekstin.

– Kirjoittamisessa on kyse kaikessa yksinkertaisuudessa siitä, että se on kivaa. Kirjoittaminen toisaalta stressaa, mutta tarjoaa myös nautinnon. Vähän niin kuin urheilussakin. Vaikka valmistunut teksti saattaa jäädä muhimaan pitkäksikin aikaa, niin totta kai olen iloinen ja ylpeä, jos saan kirjan valmiiksi, jotkut lukevat sen ja saan siitä palautetta, sanoo Ylönen.

Kulttuuri lisää hyvinvointia

Kun työkseen on ollut mukana kirjoittamassa yli 150 englanninkielistä julkaisuja, tarvitaan vastapainoa, joka vie ajatukset pois työnteosta. Kirjoittaminen, piirtäminen, maalaaminen ja kiinnostus kulttuuria kohtaan on Ylöselle harrastus, joka on henkireikä toiseen maailmaan. Ylösen mielestä fyysisestä kunnostaan huolen pitämisen ohella kulttuuri kuuluu jokaisen ihmisen elämään. Hän toimi kuuden vuoden ajan myös Jyväskylän yliopiston kulttuurilautakunnan puheenjohtajana, jolloin tuettiin henkilökunnan omaehtoista kulttuuriharrastusta, kehitettiin kuorotoimintaa, Taide on vapaa -tapahtumia ja lähikulttuuritoimintaan osallistumista.

– Jollekin toiselle iloa tuottaa metsässä juokseminen tai käsitöiden tekeminen, minulle kulttuuri on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kulttuuritoiminta vahvistaa luovuutta ja mielikuvitusta ja haluankin kannustaa kaikkia monipuolisesti kulttuurin pariin, kertoo Ylönen.

Seuraavaksi romaani

Nyt on aika nauttia novellikokoelman valmistumisesta, mutta tulevaisuudessa saatetaan kuulla Ylösestä lisää. Jos aikaa löytyy, on hänen haaveenaan kirjoittaa pidempikin teos.

– Täytyy olla tehokas, jotta aikaa jää myös laiskottelulle, naurahtaa Ylönen.

Eläinekologin ja professorin Hannu Ylösen elämään kuuluu pitkän uran tuoma tietämys ja aito kiinnostus pikkuruisia jyrsijöitä kohtaan, sillä yli 30 vuotta elämästään hän on tutkinut nisäkkäiden käyttäytymistä ja ekologiaa, keskittyen ennen kaikkea myyriin. Tieteen lisäksi Ylönen on arvostettu luontoasiantuntija mediassa, oli sitten kyse nisäkkäistä tai hirvikärpäsistä. Lisäksi hän toimii Laukaa-Konnevesi-lehden kolumnistina ja on julkaissut mm. Purjehdusnovelleja ”Tarinoita pienestä purresta ja sen ympäriltä” (Kustannushai, 2014) ja tietokirjan ”Myyrän salainen elämä” (Atena, 2018).

Lisätietoja:

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.