Laulaako pihapuussa peippo, kiuru vai kirjosieppo? Tämä on kiinnostanut jo yli 160 000:ta suomalaista, jotka ovat ladanneet lajintunnistuksen avuksi älypuhelimeensa Jyväskylän yliopistossa kehitetyn Muuttolintujen kevät -sovelluksen.

Tekoälyn yli 90 prosentin varmuudella tunnistamia tai käyttäjän vahvistamia lintuhavaintoja on kertynyt kevään aikana reilusti yli miljoona kappaletta.

Kun tekoälyä kehitetään tulevaisuudessa tunnistamaan luotettavammin myös taustalla hiljempaa laulavat lajit, voidaan tästä samasta äänimassasta tunnistaa tulevaisuudessa ehkä jopa 10 miljoonaa lintuhavaintoa, akatemiaprofessori Otso Ovaskainen arvioi.

Ovaskaisen johtaman tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaiset lajit ovat ilmastonmuutoksen takia uhattuina ja mitkä eivät. Jyväskylän yliopiston tutkimuksen tarkoituksena on entistä paremmin ymmärtää, miten lintujen esiintyminen riippuu metsien rakenteesta ja muista elinympäristötekijöistä. Lisäksi tutkitaan kevätmuuttoon vaikuttavia tekijöitä, erityisesti sääoloja.

”Kansalaistiedehankkeessa, eli tässä lintusovelluksessa, kerätään tietomassaa, jossa jokaisella peipon laululla on kokonaisuuden kannalta merkitystä. Kun tietomassaa kertyy riittävästi, niin voimme nähdä, miten ilmastonmuutos ja maankäyttö vaikuttavat lajistoon”, Ovaskainen kertoo.

Sovelluksen kehittäminen jatkuu Euroopan tiedeneuvoston rahoituksella

Otso Ovaskainen sai Euroopan tiedeneuvostolta 150 000 euron Proof of Concept Grant -rahoituksen sovelluksen jatkokehittämiseen. Ovaskainen työstentelee matemaattisen ja tilastollisen ekologian professorina Jyväskylän yliopistossa.

Kuvakaappaus sovelluksesta

Sovellukseen on kertynyt havaintoja Hangosta Utsjoelle.

Tärkeimpänä kehityskohteena on tuottaa sovelluksen avulla entistä systemaattisempaa ja kattavampaa aineistoa lintujen esiintymisestä. Toisena tavoitteena on tekoälymallin parantaminen.

Tarkoituksena on, että sovellus tunnistaa jatkossa entistä luotettavammin myös yhtäaikaisesti laulavat linnut sekä kauempaa kuuluvat äänet.

Ovaskaiselle myönnetty rahoitus mahdollistaa myös entistä monipuolisemman yhteistyön CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen kanssa: kansalaisten tuottamia lintuhavaintoja voidaan analysoida Euroopan nopeinta LUMI-supertietokonetta käyttäen.

CSC on rakentanut laskenta- ja tallennuspalvelun, jossa sovellusta palveleva tekoälymalli toimii ja jonne data kerätään. CSC myös varmistaa datan avoimen saatavuuden tutkijoille.

Muuttolintujen kevät -nimisen sovelluksen voi ladata itselleen älypuhelimen sovelluskaupasta. Sovellus tuntee tällä hetkellä 150 suomalaista lintulajia, mutta sen tunnistusalgoritmia kehitetään jatkuvasti.

Lataa sovellus: AndroidiPhone

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.