Jyväskylän yliopiston opettajankoulutus juhlisti Minna Canthin 175-vuotispäivää 19.3.2019 yliopiston Ruusupuistossa. Juhlassa presidentti Tarja Halonen vastaanotti Minna Canth -tasa-arvopalkinnon tunnustuksena ansioituneesta kotimaisesta ja kansainvälisestä tasa-arvotyöstä.

Tiistaina 19.3.2019 tuli kuluneeksi 175 vuotta Minna Canthin syntymästä. Minna Canthin perintöä ja suomalaista tasa-arvoa juhlistettiin Ruusupuistossa opettajankoulutuslaitoksen järjestämässä avoimessa tilaisuudessa. Tapahtuman alussa juhlaväki pääsi todistamaan Minna Canthin (KL Pia-Riitta Stenberg) ja Uno Cygnaeuksen (FM Mika Terävä) sanailua nuoren Minnan opinpolusta.  Avauspuheenvuoron jälkeen juhlassa kuultiin myös Iris Schwanckin juhlapuhe Minna Canthin elämästä Jyväskylässä ja lapsikuoro Vox Aurean esitys Häät.

Opettajankoulutuslaitos myöntää arvokasta, koulutuksen tasa-arvon eteen tehtyä työtä kunnioittavan Minna Canth -tunnustuksen muutaman vuoden välein. Tänä vuonna tunnustus myönnettiin presidentti Tarja Haloselle.

– Halosen työtä eteenpäin siivittäneitä periaatteita ovat olleet oikeudenmukaisuus, demokratia sekä heikompiosaisista välittäminen. Ne ovat suoja ja koti myös tasa-arvoisen koulutuksen kehittämiselle, toteaa opettajankoulutuslaitoksen johtaja Sirpa Eskelä-Haapanen.

Presidentti mainitsi puheessaan pitkän työnsä seksuaali- ja lisääntymisoikeuksien eteen. Alue on Halosen mukaan edelleen vaikea, vaikka yhteistyötä tehdään YK:tä myöten. Halonen nosti puheessaan esille myös oikeusvaltion toimivuuden.

Puutteistaan huolimatta Suomi kuuluu tänä päivänä pohjoismaisiin hyvinvointiyhteiskuntiin.

­– Lämpimät kiitokset antamastanne huomiosta. Sen kannustus on erittäin tervetullut – ei vain minulle henkilökohtaisesti, vaan niille lukemattomille naisille ja miehille, jotka tekevät työtä tasa-arvon puolesta, presidentti Halonen totesi kiitospuheessaan.

Juhlayleisöä. Uno (FM Mika Terävä) ja Minna (KL Pia-Riitta Stenberg) vakavina.

FT Iris Schwanck piti juhlapuheen Minna Canthin elämästä Jyväskylässä.

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.