Suomen ensimmäinen promootio järjestettiin Turun Akatemiassa vuonna 1643. Siitä lähtien promootioperinne on jatkunut Suomessa katkeamattomana ja jokainen yliopisto on osaltaan uudistanut promootioperinnettä.

Jyväskylän yliopiston ensimmäinen promootio pidettiin keväällä 1969. Vuoden 2019 promootiossa voidaan siis promovoida Jyväskylän yliopiston ensimmäiset riemumaisterit ja –tohtorit.

Vuoden 1969 promootion ensimmäiset viralliset tapahtumat alkoivat Flooran päivänä 13. toukokuuta. Promootiotoimikunta matkusti Keuruulle pyytämään suostumusta neiti Armi Sakarilta, joka oli valittu seppeleensitojattareksi. Hän on  yliopiston romaanisten kielten professori Aimo Sakarin tytär.

Promootiotoimikuntaan kuuluivat Kyösti Jaakonsaari, Heikki Rusko, Kari Hokkanen, Tuovi Jokipii, ja Ilkka Savijärvi.  Toimikunta oli jo hyvissä ajoin aamulla liikkeellä. Muistitiedon mukaan seurue herätti kummastusta poiketessaan yliopiston kahvioon siemailemaan punaista limonadia. Olivathan nuoret herrat pukeutuneet frakkeihin ja nuori neiti mustaan juhlapukuun. Päässään heillä kaikilla oli tietenkin ylioppilaslakit. Mukana heillä oli myös mahtava, 30 ruusua käsittävä, kukkapaketti viemisiksi neiti Sakarille.

Ennen matkustamista Keuruulle, promootiotoimikunta ajelutti itseään kunniakierroksella ympäri kaupunkia ylioppilaskunnan museoautolla. Auto tunnettiin nimellä Susanna ja se oli hankittu ylioppilaskunnalle vuonna 1960 juuri huomion herättämistä tarkoituksessa. Susanna on Packard Six Phaeton, vuosimallia 1927 ja kuljettajana toimi Mauri Lindell.

Matka Sakarien kotiin Keuruulle tapahtui junalla.

 

Ilmoittautuminen 2019 promootioon on auki.

Ilmoittautua voivat kaikki vielä promovoimattomat maisterit ja tohtorit, valmistumisajankohdasta riippumatta.

Viimeinen ilmoittautumispäivä on 1.2.2019.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: www.jyu.fi/promootio

 

 

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.