Teatteriohjaaja, kirjailija Juha Hurme piti Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -sarjan Minna Canth -luennon ”Erotiikka Minna Canthin tuotannossa ja elämässä” tiistaina 16.3.2021. Jutun lopussa on linkki tallenteeseen.

Jos olet pitänyt yhteiskuntavaikuttaja Minna Canthia vain tiukkana ja mutrusuisena feminismin vartijana, luento tuo aivan uutta esiin määrätietoisesta kirjailijasta ja kulttuurivaikuttajasta. Keskusteluun nousevat kysymykset: Miten kirjoittajan teoksesta voi tulkita, miltä osin se on taiteilijan omaa elämää ja mikä on fiktiota? Miksi kansallisia hahmoja halutaan etäännyttää hajuttomiksi ja mauttomiksi esikuviksi?

Juha Hurme kuvaa Minna Canthin 53 vuoden pituisen elämän olleen rikas ja monivaiheinen. Canth ei ollut ajopuu, vaan hän vaikutti suuresti elämänsä kulkuun.

Lehtikirjoittelun hän aloitti jo Jyväskylän aikoina, päädyttyään seminaariopiskelijana naimisiin opettajansa lehtori Ferdinand Canthin kanssa. Naiselle avioliitto merkitsi 1800-luvun loppupuolella yliopisto-opintojen päättymistä. Avioelämää kesti noin 14 vuotta, kun Minna Canth jäi yllättäen leskeksi kuuden lapsen äitinä odottaen perheen seitsemättä lasta.

Hän muutti takaisin Kuopioon ja osti isänsä Finlaysonilta hankkiman ompelutarvikekaupan. Alkoi yrittäjän taival, ja Jyväskylässä alkanut lehtikirjoittelu jatkui. Minna Canthista tuli kansainvälisen tason kirjailija ja journalisti. Loppuelämänsä ajan hän oli ihailtu ja vihattu julkinen henkilö. Hän oli kristitty ja liberaali uskossaan, mikä kohautti papistoa.

Minna Canthin tuotannosta poimitut teokset

Ystävykset-novellissa Sanni ja Siiri ovat koulukaverit, joiden välillä on voimakas eroottinen lataus. Kun Sanni rakastuu ikäiseensä poikaan, Siiri kiehuu mustasukkaisuudesta. Novellissa on aineksia Minna Canthin elämästä.

Hanna-romaania kirjoittaessaan Minna Canth oli saman ikäinen päähenkilönsä kanssa. Kuopiolainen Hanna elää alkoholisoituneen tyranni-isän ja veljensä kanssa. Noin 16–17-vuotiaat Hanna ja luokkatoverinsa pääsevät kesähelteessä hetkeksi eroon henkisistä ja fyysisistä korseteistaan heitellessään pöksyjään hameidensa alta.

Lehtori Hellmanin vaimo Rouva elää synkän miehensä varjossa ilotonta elämää. Heidän yhteinen elämänsä päättyy traagisesti, kun vaimo kuolee synnytyskipuihin. Kuvaus on raastava.

Työmiehen vaimo Kohunäytelmässä vaimo Johanna on vahingossa ajautunut naimisiin Riston kanssa. Rinnalle on löytynyt myös romaninainen Kerttu, jolla on pilkkanimi Homsantuu. Kahden naisen pyöritys etenee kohti ukkosrintamaa.

Kauppa-Lopo on noin 35-vuotias äiti ja kaupustelija. Jyväskylän kaupustelureissu on kääntynyt alkoholinhuuruisiin tunnelmiin ja miesseuraan. Lopon mitätöntä näpistystä seuraa vankeusrangaistus.

Anna Liisa on muodoltaan kuin antiikin kertomus. Tragedian ainekset ovat koossa, kun teinien peuhujen seurauksena on lapsi. Paniikissa Anna Liisa surmaa lapsen.

Salakari perhe-elämäänsä lamaantunut rehtorin rouva ja neljän lapsen äiti Alma Karell sortuu aviorikokseen. Hän ajautuu tunteiden viemäksi luisteluretkellä Kallaveden saaressa.

Agnes-romaanissa Liisi Reijola tapaa luokkatoverinsa Agnes Wertherin. Musiikkijuhlan eroottisissa tunnelmissa selviää, että he ovat toistensa vastakohtia. Agnes on eurooppalainen kosmopoliitti ja korkean tason prostituoitu, Liisi kristitty perheenäiti.

Sylvi-näytelmässä notaari Aksel Vahl ottaa orvon Sylvi-tytön holhottavakseen ja tekee pedofiliarikoksen. Kun tyttö täyttää 18 vuotta, Aksel menee Sylvin kanssa naimisiin ja alistaa hänen mirrikseen. Sylvi kohtaa Viktorin, johon ihastuu päätä pahkaa. Aksel ei tätä niele.

Mestarin nuuskarasian (suom. Minna Canth) tarina tulee luennon loppupuolella.

Juha Hurme suosittelee tutustumaan myös Suvi Aholan antologiaan Mitä Minna todella sanoi? sekä Minna Maijalan toimittamaan teokseen Minna Canth – Ihmisen kuva: Novelleja.

JYU Moniviestin: Minna Canth -luennon tallenne (16.3.2021)

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.