Feel the Thunder –näyttelyssä tutustutaan jääkiekkojoukkue Ukkoseen. Ukkonen on siitä poikkeuksellinen urheilujoukkue, että sitä ei ole oikeasti olemassa. Joukkue on luotu etnografisen Jääkiekko työnä –tutkimuksen pohjalta, ja näyttelyn esineet, kuten pinssit, pelipaidat ja pelaajakortit, esittelevät tutkimuksen tuloksia.

-Esineillä sekä rakennetaan tiimiä että tuodaan esille työn ja suorituksen arvoa. Esineet ovat globaaleja ja tunnistettavissa muissakin urheilulajeissa, kertoo tutkimuksen johtaja Sari Pietikäinen.

Jokainen esine tuo esiin eri puolia jääkiekosta työnä. Kyse ei ole pelkästään pelaajan tekemästä työstä, vaan koko organisaation ja taustajoukkojen, kuten valmentajien, huoltajien, fanien ja vapaaehtoisten työpanoksesta.

Ukkosen oman raha on harvinainen keräilyesine, joka kertoo tosifaniudesta. Taustalla onnenkynä, jolla Ukkosen uudet pelaajat ovat allekirjoittaneet pelaajasopimuksensa ja liittyneet osaksi joukkuetta.

Professorit Sari Pietikäinen, Luke Cantarella ja Christine Hegel ovat rakentaneet näyttelyn ja sen esineet tiedonmuotoilua hyödyntäen. Tavoitteena on ollut kiteyttää keskeisiä tuloksia ja jalkauttaa niitä laajemman yleisön saataville, akateemisten julkaisujen ulkopuolelle.

Näyttelyn luominen on ollut pitkä prosessi. Ensin puhuimme ja kävimme läpi aineistoa. Sitten ollaan tehty piirtämällä eri versioita siitä, mitkä ovat keskeisiä tuloksia, prosesseja ja asioita. Ja sitten lähdetty muotoilemaan eri hahmoja ja mietitty, miten niitä pitäisi muokata, jotta ne vastaisivat mahdollisimman hyvin yhteistä ymmärrystä siitä, mitä on jääkiekko työnä, Pietikäinen sanoo.

”Loiston terät” kertovat Ukkosen omistautuneesta huoltajasta, joka piti huolta joukkueen välineistä joskus terveytensäkin hinnalla. Myös Ukkonen on saanut osansa globalisaatiosta: hinnannousun myötä kiekot tilataan nykyään Kiinasta.

Jääkiekkoon työnä liittyvät tutkimuksen perusteella pitkäjänteisen työnteon ja erilaisten investointien lisäksi ennakoimattomuus ja väliaikaisuus molemmat nykyajan työelämälle leimallisia piirteitä myös laajemmassa mittakaavassa. Näyttelyn tavoitteena onkin herättää katsojia pohtimaan paitsi jääkiekkoa, myös työtä ylipäätään.

-Toivoimme, että esineet jättävät tilaa ja ilmaa ympärille, että ihmiset voivat itsekin reflektoida tai oivaltaa: tosiaan, tätähän liittyy minunkin työhön, tai että tällaistahan se on, kun tehdään kovasti työtä taitojen ympärillä tai tiiminä.

Feel the Thunder: Spekulatiivisia muotoiluja jääkiekosta työnä –näyttely Liikunnan aulassa arkisin klo 8-16 22.11. saakka.

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.