Suomalaisten kotitalouksien velkataakka on kasvanut 2000-luvulla merkittävästi. Huoli ja ahdistus raha-asioista on monen suomalaisen arjessa läsnä.

Pitkittynyt taloudellinen ahdinko vaikuttaa ihmisen jaksamiseen ja toimintakykyyn. Tulevaisuuden usko katoaa, jos kantaa jatkuvaa huolta siitä, kuinka raha riittää tai kuinka saada velat hoidetuksi. Velkaantumisella on yhteys myös sairastumiseen.

Rahaongelmien solmuja avataan usein sosiaalityöntekijän vastaanotolla. Maksamattomien laskujen pino ja perintätoimiston kirjeiden kasa saattaa olla iso, kun asioita ryhdytään yhdessä selvittämään. Selvittelyn myötä voi joskus käydä ilmi, että tilanne ei lopulta olekaan aivan toivoton. Yksin kannettu huoli ja asioiden murehtiminen itsekseen on yleensä jatkunut pitkään, mutta apua on saatavilla.

Asiakkaan toimintakykyä voidaan vahvistaa tukemalla heitä omassa tilanteessaan sekä parantamalla laajemmin taloudellisesti haavoittuvassa asemassa olevien tilannetta. Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa tehtävä taloussosiaalityön tutkimus antaa selkänojaa sosiaalityöntoimintaympäristön ja palveluiden kehittämiseen.

Taloussosiaalityö apuna

Sosiaalityössä työskennellään elämän ongelmatilanteiden poistamiseksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi. Toimitaan taloudellisen toimintakyvyn vahvistamiseksi, etsien ihmisen elämään liittyviä taloudellisia realiteetteja ja avuntarpeisiin ratkaisuja sen mukaan, mitä tilanne kulloinkin vaatii. Tutkitaan mahdollisuuksia saada raha-asiat kuntoon ja ohjataan tarvittaessa palveluissa eteenpäin. Tarkastellaan ajatuksia, tunteita ja asenteita, jotka ohjaavat ihmisen suhdetta rahankäyttöön.

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.