Mattilanniemen MaD –talon ensimmäiseen kerrokseen on ilmestynyt muun muassa ellipsin muotoinen biljardipöytä. Pöytä on osa matematiikan ja tilastotieteen laitoksen Signs of Mathematics -näyttelyä, jonka tarkoitus on avata väylä matematiikan maailmaan käsin kosketeltavien laitteiden avulla.
Matematiikka nostattaa suuria tunteita. Sitä ymmärretään, inhotaan, epäillään, pelätään, rakastetaan ja kritisoidaan, mutta sen tarpeellisuutta ei voi kukaan kiistää. Matematiikka on läsnä kaikessa ja kaikkialla, se täytyy vain huomata. Matematiikan ja tilastotieteen laitokselle perustettu Signs of Mathematics -näyttely tarjoaa esimerkkejä tällaisista tilanteista. Lisäksi näyttely antaa vinkkejä ja näppituntumaa matematiikan toiminnalliseen opetukseen, jolloin oppilaiden matemaattinen ajattelu ja peruskäsitteiden ymmärtäminen kehittyvät konkreettisten ja monipuolisten kokemusten kautta. Lisäksi tavoitteena on parantaa tavallisten ihmisten käsitystä nykyaikaisesta matematiikan tutkimuksesta sekä rakentaa siltoja yliopiston, koulujen ja yhteiskunnan välille edistämällä matematiikan laajempaa ymmärrystä.
– Matematiikasta on välillä vaikea saada mitään käsin kosketeltavaa. Näyttelyn alkuperäinen ajatus onkin tarjota jotain konkreettista, millä pääsisimme innostamaan nuoria matematiikan pariin, kertoo yliopistonopettaja Tuomo Äkkinen, joka on yksi neljästä projektin vetäjästä.
Koulusta tuttuja käsitteitä
Näyttely pitää sisällään useita matematiikan osa-alueita kuten geometriaa, analyysiä (raja-arvot) ja tilastotiedettä. Aiheet liittyvät sellaisiin asioihin, mitkä ovat helppo liittää yläkoulun ja lukion matematiikkaan. Esimerkiksi ellipsin muotoisella pöydällä biljardin pelaaminen on huomattavasti vaikeampaa, sillä pallon kimpoaminen pöydän kaarevasta vallista ei enää tapahdukaan samalla tavalla kuin tavallisella biljardipöydällä.
– Pelaamisen ilon lisäksi, pystymme pöydän avulla havainnollistamaan monenlaisia geometrisia ongelmia, kuten minkälaisia kuvioita pallo piirtää pöydälle tai miten heijastuminen ellipsin muotoisesta vallista tapahtuu ja miten biljardia olisi helpointa pelata, selventää Äkkinen.
Normaalijakauma on kaikille koulusta tuttu käsite, mitä näyttelyssä havainnollistetaan Galtonin taululla. Samalla tutkitaan muitakin koulusta tuttuja käsitteitä kuten Pascalin kolmiota ja binomijakaumaa.
– Idea on samanlainen kuin televisio-ohjelmassa The Wall. Taulussa pudotetaan suuri joukko kuulia tasavälisesti asetettujen naularivistöjen läpi alapuolella oleviin lokerikoihin, jonka jälkeen havaitaan, että kuulat jakautuvat laatikoihin lähes normaalijakauman mukaisesti, sanoo Äkkinen.
Näyttely sisältää yhteensä 6 isoa näyttely esinettä, mutta lisääkin on tekeillä. 3D –printterillä on mahdollista tulostaa erilaisia matematiikkaa havainnollistavia esineitä, joita voi näyttelyssä tutkia.
Kokemuksellista oppimista
Matematiikan opiskelu saattaa joskus tuntua tylsältä, mutta integroimalla se arjen tekemiseen ja toimintaan, tuntuu se kiinnostavammalta ja ymmärrys matematiikkaan kohtaa lisääntyy. Perustettu Signs of Mathematics -näyttely vastaa juuri tähän haasteeseen ja on uusi näkökulma myös matematiikan aineenopettajakoulutukseen. Se tarjoaa myös opinnäytetöitä matematiikan ja tilastotieteen laitoksen opiskelijoille. Yksi pro gradu –työ on valmistunut, mutta lisääkin on tulossa.
– Päivittäisessä työssämme joudumme jatkuvasti pohtimaan ja kehittelemään erilaisia oppimistapoja: sellaisia opetusmenetelmiä, joilla edistetään opiskelijoiden motivaatiota, kärsivällisyyttä ja ymmärrystä, kertoo Äkkinen.
Kaikki kiinnostuneet toivotetaan tervetulleiksi!
Jos kesän jälkeen palataan normaaliin arkeen, kutsutaan kouluja käymään ja tehdään heidän kanssaan yhteistyötä. Tarkoitus on, että näyttely on kaikille avoin ja sitä on mahdollisuus tulla katsomaan koska tahansa. Näyttely on esillä myös erilaisissa yleisötapahtumissa kuten Hakijan päivässä ja Tutkijoiden yössä.
– Jos poikkeusolot jatkuvat, järjestämme virtuaalisia vierailuja, mutta se vie osan ilosta pois, sillä oppilaat eivät pääse itse puuhailemaan ja testaamaan laitteita, kertoo Äkkinen.
Näyttelyn ovat luoneet etupäässä matematiikan ja tilastotieteen laitoksella tutkijat Augusto Gerolin, Tuomo Äkkinen ja Ville Kivioja sekä opettajankoulutuslaitoksen tutkija Markus Hähkiöniemi. Näyttely on rahoitettu Suomen kulttuurirahaston myöntämällä apurahalla.
Lisätietoja:
- Yliopistonopettaja Tuomo Äkkinen, tuomo.s.akkinen@jyu.fi, +358 40 805 3456
- Somath näyttelyn verkkosivut: https://jyu.fi/somath
Tilaa JYUnity-lehti
Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.