Komissaari Jutta Urpilainen vieraili virtuaalisesti Jyväskylän yliopistossa  26.4. Vierailullaan Urpilainen tutustui Jyväskylän yliopiston tutkimusperustaiseen opettajakoulutukseen ja opettajaopiskelijoihin. Urpilainen on opettajakoulutuslaitoksen alumni.

Tervetulosanat lausui ja tilaisuuden puheenjohtajana toimi  koulutuksesta vastaava vararehtori Marja-Leena Laakso. Komissaari Urpilainen kertoi kuinka lämpimiä muistoja hänella on opiskeluajoistaan.

Komissaari vastuualueeseen kuuluu Euroopan unionin kansainväliset kumppanuudet, mikä pitää sisällään yhteistyön 26 köyhimmän maan kanssa.  Vaikka Afrikassa lasten kouluun pääsemistä on edistetty, ovat oppimistulokset silti jääneet heikoiksi. Komisaari Urpilainen näki, että koulutuksen vaikuttavuutta voitaisiin kasvattaa hyödyntämällä yliopiston osaamista ja kokemusta. Professori Marja-Kristiina Lerkkasen esittelemä eTALE Africa-hanke kirkasti upeasti yhteistyön mahdollisuudet.

” Vuoteen 2030 mennessä Afrikkaan tarvitaan 20 miljoonaa uutta opettajaa. Joka vuosi työmarkkinoille siirtyy saman verran uutta työvoimaa, jotka tarvitsevat ammatin.  Olenkin päättänyt nostaa  EU:n ulkosuhderahoituksen osuutta koulutusinvestointeihin 7 prosentista 10 prosenttiin.  Painopisteinä ovat perusopetus, ammatillinen koulutus ja opettajankoulutus. ”

Myös yliopistossa meneillään oleva kehityksen, koulutuksen ja kansainvälisen yhteistyön maisteriohjelma (DEICO),  sai innostuneen vastaanoton komissaarilta. – Maailman nuoret tarvitsevat uusien työmarkkinoiden edellyttämiä taitoja. Tämä olisi sellainen maisteriohjelma, johon voisin itsekin osallistua, Urpilainen sanoi. Ohjelmaa esitteli apulaisprofessori Tiina Kontinen.

”Tyttöjen ja nuorten naisten koulutukseen pääsyä on edistettävä ja naisiin kohdistuvaan väkivaltaa ehkäistävä entistä enemmän. Meillä on ensimmäistä kertaa nainen komission puheenjohtajana, Ursula von der Leyen, ja puolet komissaareista on naisia. Lähtökohdat näiden tavoitteiden edistämiseksi ovat hyvät.”

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.