Kansainvälinen peliviikko syntyi kirjastojen aloitteesta. Ilmaiset pelikulttuuria avaavat tapahtumat saivat alkunsa yhdestä pelipäivästä Yhdysvalloissa. Suomessa Peliviikko täyttää 10 vuotta! Peliviikko 9.-15.11. 2020 rakentaa positiivista pelikulttuuria ja vähentää pelaamiseen liittyviä ennakkoluuloja. Teemaviikolla moni kohtaa ensi kertaa pelikasvatuksen toimijoita arkityössään sekä tutkijan ominaisuudessa. Tutkimusta ja opetusta pelikontekstissa tehdään Jyväskylässäkin.
Pelikasvatuksen näkökulmasta pelaaminen on yhteisön ajanviettoa, tavoitteellista kehittymistä, tai yksi pedagoginen malli oppimistilanteen rakentamiselle. Tämä haastaa käsityksen siitä, että pelaamisen olennaisin ulottuvuus olisi ruutuajan määrä.
Opetuksen pelillistämisen taustalla on erityisesti oppilaiden tai opiskelijoiden innostaminen ja vaihtelevien oppimisen tapojen tarjoaminen. Pelkät pisteet ja palkinnot eivät motivoi kaikkia, vaan myös sosiaalisten ja narratiivisten ulottuvuuksien huomioon ottaminen on tärkeää. Viime aikoina ovatkin olleet esillä varsinkin erilaiset pakopelien ideaa soveltavat pelillistämisen tavat, jotka pohjautuvat vihjeiden perusteella etenemiseen, yhdistäen muun muassa tarinallisuutta, ongelmanratkaisua ja yhteistyöskentelyä.
Varsinaiset oppimispelit ja niiden tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntäminen opetuksessa on puolestaan herättänyt paljon keskustelua.
Hyvä esimerkki Suomessa monitieteisessä yhteistyössä kehitellystä, tutkittuun tietoon pohjautuvasta oppimispelistä on 6-12 –vuotiaille lapsille tarkoitettu maksuton, verkkopohjainen Tunne-etsivät –peli. Pelin avulla lapsi voi harjoitella sosioemotionaalisia taitoja sekä erilaisten sosiaalisten ristiriitatilanteiden ratkaisemista. Tunne-etsivät -pelin vaikuttavuudesta on tekeillä kaksi väitöstutkimusta.
Sen sijaan aivan oman pelin kehittäminen esimerkiksi Scratch- tai Unity-ohjelmointiympäristöillä ei ole välttämättä kovin kevyt haaste. Sen kautta voidaan kuitenkin tutkitusti oppia monipuolisesti tulevaisuudessa tarvittavia taitoja motivoivalla tavalla.
Pelinkehitys onkin usein ryhmätyötaitoja edellyttävä, suurehko projekti, jossa tarvitaan projektinhallintataitoja ja kykyä toimia erilaisissa työrooleissa, kuten koodarina, äänisuunnittelijana tai graafikkona. Samalla tarvitaan kykyä ottaa käyttöön ja soveltaa erilaisia teknisiä ympäristöjä ja medioita, kuten kuvia, ääniä ja animaatioita kekseliäällä ja itseilmaisua rohkaisevalla tavalla. Lopputuloksena on kuitenkin pelattava, täysin oma peli, jonka voi vaikkapa julkaista verkossa koko maailmalle.
Virtuaalisella peliviikolla monia tapahtumia
Kansallinen peliviikko on tänä vuonna lähes täysin virtuaalinen. Etuna on, että valtakunnallisiin tapahtumiin on helppo osallistua. Suosittelemme esimerkiksi webinaareja:
10.11. klo 14-16 – AVI:n webinaari “Pelaaminenko pahasta? webinaari gamerien kasvattajille”. Puhujina pelitutkija, FT Mikko Meriläinen, koordinaattori Nuppu Soanjärvi ja koordinaattori Heikki Marjomaa: https://www.peliviikko.fi/index.php?option=com_eventbooking&view=event&id=400&catid=3&Itemid=243
13.11. klo 10.00-11.15 – Game Makers of Finlandin webinaari “Peliharrastuksesta ammatiksi”. Suosittelemme lämpimästi tätä tuleville opettajille, ohjaajille sekä kaikille, jotka haaveilevat uusista urapoluista: https://www.peliviikko.fi/index.php?option=com_eventbooking&view=event&id=401&catid=2&Itemid=243
Lisäksi Ruusupuiston pelikasvattajat tarjoavat tänä vuonna kenelle tahansa kurkistuksen yhteisölliseen verkkopelaamiseen sekä pelinkehityksen alkeisiin Scratch-ohjelmointiympäristöllä. Ehkä sinäkin haastat itsesi tai tulet kokeilemaan ja reflektoimaan yhdessä!
Ruusupuiston henkilökunnalla ja opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua peliviikolla suosittuun verkkopeliin Teams-ympäristössä, jossa samalla juttelemme pelien imusta, oppimisen mahdollisuuksista, tai vaikka mietimme pelihaittojen minimointia – ja kannustamme toisiamme pelissä. Tapahtuma-ajoista tiedotamme pian tarkemmin Ruusupuiston peliviikko 2020 -tapahtumassa https://www.facebook.com/events/3567706416627744/’
Kirjoittajat ovat Ruusupuiston pelikasvattajia, mukana ovat Emilia Ahlström, Janne Fagerlund, Merja Juntunen, Merja Koivula, Anna-Leena Kähkönen, Sari Lipponen, Jukka Lehtoranta, Joni Lämsä, Marleena Mustola, Tuula Nousiainen, Anna Rönkä, Eija Sevon ja Mikko Vesisenaho.
Tilaa JYUnity-lehti
Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.