Jyväskylän korkeakoululiikunta (entinen Jyväskylän yliopiston yliopistoliikunta) juhlii 50-vuotista taivaltaan 13.–17.1.2020. Juhlaviikolla on ohjelmassa avoin juhlanäyttely Liikunta-rakennuksessa, nostalgisia tunteja opiskelijoille ja henkilökunnalle sekä 50-vuotisjuhlailta kaupungintalolla.
Jyväskylän korkeakoululiikunta tarjoaa viikoittain noin 100 tuntia ryhmäliikuntaa ja palloiluja sekä lukukausittain 30 kurssia sekä noin 40 opintoihin liittyvän liikuntakurssin lajikokeilua. Vuosittain eri kursseilla ja tunneilla liikutetaan noin 5000 opiskelijaa ja henkilökunnan jäsentä. Korkeakoululiikunnan pian eläkkeelle jäävä liikuntapäällikkö Anneli Mörä-Leino kehuu toimintaa Suomen parhaaksi.
– Meillä on maan laajin ja monipuolisin korkeakoululiikunta. Yliopistossamme on jo varhain ymmärretty liikkumisen merkitys kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, Mörä-Leino sanoo.
Jyväskylän yliopiston yliopistoliikunta käynnistyi 1.4.1970, jolloin Antti Lehtinen palkattiin liikuntasihteeriksi. Yliopistoliikunnan tarkoituksena oli edistää ylipiston opiskelijoiden ja henkilöstön fyysistä kuntoa järjestämällä liikuntaa mahdollisimman monipuolisesti. Toiminta painottui aluksi aine- ja henkilöstöryhmien palloiluvuoroihin ja koko lukukauden kestäviin puulaakeihin.
1980-luvulla alussa pelattiin lentopalloa ja koripalloa sekä sählyä. Ulkona valtalajina oli jalkapallo. Naiset harrastivat jonkun verran voimistelua, mutta muiden lajien harrastajien määrä oli vähäinen. Ylioppilaskunnan kanssa järjestettiin valtavia opiskelijatapahtumia. 1980-luvun lopulla ja 1990-luvulla ryhmäliikunta laajeni Merja Kalajan ollessa liikuntasihteerinä.
Nykyisen liikuntapäällikkö Mörä-Leinon aikana kurssitoiminta on laajentunut edelleen ja mukaan on tullut entistä enemmän luonnossa liikkumista. Tarjontaan on lisätty myös kuntosalipalveluilta ja tapahtumia.
Vuonna 2013 ylipoistoliikunta alkoi tarjota ryhmäliikunta- ja palloilutunteja myös JAMKin henkilöstölle ja opiskelijoille. Humakin Jyväskylän toimipisteen opiskelijat ovat olleet mukana syksystä 2015. Tämän vuoksi yliopistoliikunnan nimi muutettiin Jyväskylän korkeakoululiikunnaksi syksyllä 2017.
Jyväskylän yliopisto panostaa työntekijöidensä hyvinvointiin ja strategian keskiössä onkin osaava ja hyvinvoiva ihminen.
Yliopistossa halutaan tukea kaikkia yhteisön jäseniä kiinnostumaan ja huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan. Tästä yhtenä osoituksena on henkilöstöetu, joka oikeuttaa kahden työtunnin käyttämiseen viikoittain.
– Yhteisöllisyys ja mahdollisuudet tutustua uusiin ihmisiin liikunnan merkeissä ovat meille tärkeitä asioita. Korkeakoululiikunta koetaan tärkeänä hyvinvointia lisäävänä palveluna ja sen merkitys yhteisölle on palautteiden perusteella tärkeää, kertoo yliopiston henkilöstöjohtaja Katja Sorri.
Tilaa JYUnity-lehti
Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.