Jalkapallon tutkijoita ja toimijoita kokoontuu 11.–12.5. Jyväskylään kansainväliseen Nordic Football Conferenceen. Konferenssi on erinomainen tilaisuus kuulla käytännön toimista ja tutkitusta tiedosta sekä lajiosaamisesta ja kehittymisestä. Siellä puhutaan myös lajin ajankohtaisista ilmiöistä kuten vastuullisuudesta, tasa-arvosta ja nosteessa olevasta naisfutiksesta.
Nyt viimeistään on hyvä aika kääntää katseet jalkapalloon. Sekä naisten että miesten jalkapallomaajoukkueet ja miesten futsalin maajoukkue raivasivat tiensä EM-kilpailuihin, ja huomio lajeja kohtaan on lisääntynyt entisestään.
Ensimmäistä kertaa järjestettävä kansainvälinen Nordic Football Conference on oiva tapahtuma jakaa kokemuksia ja luoda verkostoja.
”Tapahtuman fokus on tavallisesta konferenssista vähän poikkeava, sillä luomme siltaa tutkimuksen ja käytännön toiminnan välille sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla”, kertoo konferenssin puheenjohtaja, työelämäprofessori Mihaly Szerovay Jyväskylän yliopistosta.

Mihaly Szerovay on työelämäprofessori Jyväskylän yliopistossa.
Konferenssi on Jyväskylän yliopiston ja Suomen Palloliiton yhteinen ponnistus, jossa on yli 50 erilaista esitystä. Tulossa on monipuolisia esityksiä muun muassa pelaajien urasta, kansainvälisestä liikkumisesta, ammattilaistumisesta, politiikasta, tasa-arvosta ja valmentamisesta.
Konferenssia edeltävä Sport Meets Business -tapahtuma puolestaan yhdistää jalkapallotoimijat ja businessnäkökulman. Tätä pre-eventiä järjestää Business Jyväskylä.
”Halusimme puhujiksi henkilöitä, jotka ansioituneita käytännön työssä ja akateemisessa maailmassa. Tämä näkyy meidän pääpuhujissamme. Bruno Travassos on sekä tutkija että Portugalin voitokkaan futsalmaajoukkueen valmentajatiimiläinen. Bente Ovedie Skogvang on puolestaan toiminut UEFAssa tuomaripioneerina ja myös tutkinut jalkapallon kehitystä ja Arto Nevala on tutkinut jalkapalloseurojen kehitystä ja on myös entinen jalkapallotuomari”, Szerovay kertoo.
Konferenssin erikoisvieras, urheilutoimittaja ja kirjailija Jonathan Wilson on tunnettu jalkapallon ystävien keskuudessa. Hän on kirjoittanut 11 teosta lajista, tunnetuimpana Pelien peli: Jalkapallon taktiikan historia.
Vastuullisuus on konferenssin punainen lanka
Konferenssin esityksiä yhdistää tapahtuman kaksi pääteemaa: tiedolla johtaminen sekä vastuullisuus. Szerovay sanoo, että Jyväskylässä keskustellaan siitä, miten teemoja voi lajin sisällä edistää.
Konferenssissa nostetaan esiin muun muassa niitä aiheita, joissa on vielä lajin ja lajikulttuurin vastuullisuuden näkökulmasta vielä tekemistä.
Jyväskylän yliopistosta tapahtumaan on tulossa monipuolinen kattaus lajiosaamisen ja -kehityksen analyysia sekä yhteiskunnallisten lajikysymysten purkamista, joissa vastuullisuus on paitsi tärkeä teema myös punainen lanka. Jututimme kahta Jyväskylän yliopistosta konferenssiin tulevaa tutkijaa: mistä jalkapallo on heidän tutkimuksensa mukaan tulossa ja mihin se on menossa?
Tasa-arvoasiat vielä pahasti kesken
Englannin kielen yliopistonlehtori Samu Kytölän tutkimus profiloituu tiukasti jalkapallomaailmaan: hän tarkastelee kielellisiä ilmiöitä lajikulttuurissa, kannattajien keskuudessa sekä mediassa.
Viimeisimpänä aiheenaan hän on tarttunut Koneen säätiön rahoittamana seksuaalivähemmistöjen asemaan miesten jalkapallokulttuurissa, ja tästä aiheesta hän on myös puhumassa konferenssissa.
Miltä jalkapallon tilanne näyttää sosiolingvistiikan tutkijan silmin?
”Seksuaalivähemmistöt ovat jalkapallomaailmassa tiukasti hierarkiassa: yleisessä keskustelussa naisjoukkueurheilijan on ok olla lesbo – asiasta puhutaan ja siihen on otettu kantaa. Miesten puolella ollaan ammattitasolla kuitenkin edelleen kaapissa. Kaikista kipein kysymys liittyy muunsukupuolisuuteen ja transihmisten osallistumiseen”, Kytölä summaa.
”Suuret kattojärjestöt, kuten FIFA ja UEFA tehneet paljon töitä rasismiin ja syrjinnän kitkemiseksi. Työ on näkyvää, vaikuttavaa ja ulottuu käytännön tasolle ja jokapäiväiseen toimintaan.”
Seksuaalivähemmistöjen aseman parantamisen työn tilanne on toinen. Kytölä ei allekirjoita sitä, että seksuaalivähemmistöihin liittyvissä tasa-arvoasioissa olisi konkreettisesti edetty erityisen paljon.

Samu Kytölä on jalkapallotutkija ja sosiolingvisti. Hän on myös ollut mukana pari vuosikymmentä Kampuksen Dynamon futsaljoukkueissa sekä seuran hallinnossa ja viestinnässä.
Hän haluaa muistuttaa, että niin valtavalla lajilla kuin jalkapallo ei ole yhtä ainoaa kulttuuria, vaan lajilla on useita tasoja, joilla muutokset liikkuvat eri tahtiin.
Niin sanottu machokulttuuri jalkapallomaailmassa on vähenemään päin: tuomareiden, kannattajien ja muiden jalkapallotoimijoiden puolella on selvästi nousussa monimuotoisuuden hyväksyvä kulttuuri, mutta pelaajakulttuurin puolella vastaavat muutokset ovat osittain olleet hitaampia. Kytölän mukaan amatööritasolla tasa-arvon pyörät pyörivät sujuvammin.
Konferenssia kohtaan Kytölällä on kovat odotukset.
”Hienoa, että jalkapallon ympärille on rakentunut vaikuttavaa tutkimustoimintaa ja että tällaista järjestetään täällä omassa yliopistossa! Odotan erityisesti ajatustenvaihtoa ja keskusteluita kollegojen kanssa.”
Naistoimijat kentältä ja sen laidalta esiin
Konferenssi toivottaa tervetulleeksi tutkijat professoreista opiskelijoihin. Yksi puhujista on liikunnan yhteiskuntatieteiden opiskelija Susanna Liljander.
Paitsi että naisten jalkapallo on kovassa nosteessa, myös katsomossa tapahtuu samantapaista liikehdintää. Liljander tutkiikin gradussaan jalkapalloa kannattavien naisten kokemuksia. Gradututkimuksen kohteena on miesten jalkapallojoukkue SJK:n kannattajaryhmä Kloppien naispuoliset jäsenet.
Mitä kannattajien tutkimus paljastaa itse lajista ja sen kulttuurista?
”Kannattajat ovat se, mikä mahdollistaa jalkapallon ja ammatin. Sitoutuneet kannattajat ovat tärkeitä toiminnan mahdollistamiselle.”
Liljander kertoo, että jo aiemmin on havaittu, että naispuolisia jalkapallokannattajia kohtaan esiintyy seksismiä, kun naisia ei nähdä autenttisina kannattajina. Tästä syystä ympäri Eurooppa on perustettu uusia kannattajaryhmiä, joissa seksismille sanotaan ei.

Susanna Liljander työskentelee opintojen ohessa Mikkeliläisessä PU-62-seurassa naisten ja tyttöjen jalkapallon parissa.
”Tutkimani kannattajaryhmä on tiivis ja toivottaa kaikki tervetulleeksi, kunhan osa käyttäytyä: rasismilla ja seksismillä on ryhmässä nollatoleranssi. Niin, ja yksi sääntö on, että kannattajapäädyssä täytyy pitää ääntä”, Liljander tiivistää.
Mihin suuntaan naispuolisten jalkapallokannattajien kulttuuri on menossa?
Tutkituilla kannattajilla ei ollut kielteisiä kokemuksia jalkapallokannattamisesta, vaan he kokivat olevansa osa porukkaa, johon kuuluu sitoutuminen ja intohimoisuus lajia kohtaan.
”Aiemmin naiset katsomossa eivät olleet niin tavallinen juttu: paikalla ollakseen heillä piti olla muu syy kuin itse peli. Asia ei ainakaan tämän tapaustutkimuksen osalta ole enää niin. Ei siis kyseenalaisteta, miksi nainen on siellä.”
Konferenssista Liljander odottaa erityisesti kansainvälisiä esiintyjiä.
”Hienoa, että saadaan tällainen iso lajitapahtuma Suomeen”, Liljander kiittelee.
Nordic Football Conference järjestetään Jyväskylässä 11.–12.5. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille jalkapallon parissa työskenteleville sekä lajista kiinnostuneille. Ilmoittautuminen on auki 3.5. asti. Lue lisää tapahtuman verkkosivuilta ja seuraa meitä Twitterissä.
Tilaa JYUnity-lehti
Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.