”Fyysistä etäisyyttä ja henkistä läheisyyttä.” Presidentti Sauli Niinistön käyttämästä ilmauksesta on tullut osa kevään 2020 kielenkäyttöä. Se symbolisoituu kuviin, joissa vuorovaikutus ihmisten kanssa kiteytyy ikkunan läpi toisiaan tervehtiviin tuttaviin ja sukulaisiin tai opettajaan ja oppilaisiin keskustelemassa kotikonttoreiltaan tietokoneruudulla.

Virtuaalitodellisuudessa kaikki voisi kuitenkin olla jo toisin. Vai voisiko?

Virtuaalilasien kautta avautuvilla todellisuuksilla on ainakin mahdollista päästä hetkessä paikkoihin, joita ei voi muuten saavuttaa, kuten vaikka Marsiin, tai matkustaa historiassa esimerkiksi antiikin Pompeijin kaupunkiin ennen sen tuhoa.

Onko lasien takana myös oppimisen tulevaisuus? Tähän kysymykseen paneudutaan ensimmäisessä suomenkielisessä laajennetun todellisuuden tapahtumassa EDUXR 2020, joka järjestetään AltSpaceVR-ympäristössä 16.-17.4.2020.

Tapahtumaidean esitti Tampereen yliopiston digijohtaja Juha Eskelinen.
– VR yleistyy ennakoitua nopeammin ja muuttaa sekä koulutuksen, oppimisen, työnteon että kohtaamisen ympäristöjä, hän perustelee.

Kahden päivän tapahtumassa eri yliopistojen ja oppilaitosten oppimisen ja XR-teknologian ja -ympäristöjen tutkijat sekä kehittäjät kertovat VR:n mahdollisuuksista oppimisessa nyt sekä tulevaisuudessa. Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos on yksi tapahtuman järjestäjiä.  Opettajankoulutuslaitoksella on vuosia hyödynnetty VR:n mahdollisuuksia oppimisessa.

– Pedagogina minua kiehtoo VR:n luontevuus immersiivisten yhteisöllisten oppimiskokemusten mahdollistajana. Siksi on tärkeää, että tässä vaiheessa, kun VR-teknologia on vasta leviämässä oppilaitosten käyttöön, oppimisen asiantuntijat olisivat laajalti mukana kehittämässä ympäristöjä yhdessä teknisten kehittäjien ja sisällöntuottajien kanssa, yliopistonopettaja Merja Juntunen Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksesta toteaa.

Myös EDUXR-tapahtuman taustalla olevaa Business Finlandin rahoittama Co-Creation-hanketta “Laajenevat oppimisen todellisuudet” koordinoidaan opettajankoulutuslaitokselta. Hankkeessa rakennetaan konsortiota, joka pystyy yhdessä luomaan uudenlaisia, yhteistoiminnallisuudelle, pelillisyydelle sekä oppijan aktiivisuudelle rakentuvia XR-teknologioilla toteutettuja oppimisen ympäristöjä ja luomaan toimialalle uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Käynti tapahtumassa kannattaa jo pelkästään siksi, että se antaa aavistuksen siitä, mitä etäopetus voisi olla virtuaalitodellisuudessa. Tapahtumaan osallistuminen on mahdollista sekä VR-laseilla että tietokoneella. Lisätietoa ja yksityiskohtaiset ohjeet osallistumiseen löydät tapahtuman verkkosivuilta https://eduxr.fi.

Kuvassa: EDUXR 2020:n iltatapahtuman teemana on ”Fly Me to the Moon”. Juha Eskelinen ja Merja Juntunen lensivät järjestelyjen lomassa kuuhun.

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.