TULI-cocktail järjestettiin jälleen ravintola Sohwilla perjantaina 30.11. Jo perinteeksi muodostuneessa tapahtumassa Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän Ammattikorkeakoulun ja Gradian yrittäjyysmieliset työntekijät kokoontuivat tutustumaan oppilaitoksissa syntyneisiin yritysprojekteihin. Tutustuimme kahteen Jyväskylän yliopistosta lähtöisin olevaan yritykseen.

Sujuvampaa verkostoitumista

Cohdata sai alkunsa Eveliina Ventilän messukokemuksesta: käteen jäi läjä käyntikortteja, mutta uusien kontaktien järjestely jälkikäteen oli työlästä. Pian mukaan hyppäsivät Renne Hirsimäki ja Tuomas Änäkkälä vastaamaan idean teknisestä toteutuksesta. Mutta mistä sitten on kyse?

-Kehitämme tapahtumapaikoille ja tapahtumanjärjestäjille palvelua, joka sisältää kävijöille pienet älyrannekkeet. Rannekkeet mahdollistavat sen, että aina kun kohtaa uuden ihmisen ja kättelee, kättelijöiden digitaaliset käyntikortit vaihtuvat, Hirsimäki selittää.

Renne Hirsimäki ja Eveliina Ventilä (oik.) toivovat työllistävänsä itsensä omassa yrityksessä.

Ventilä, Hirsimäki ja Änäkkälä opiskelevat kaikki tietojärjestelmätiedettä, ja ovat saaneet tukea yliopistolta esimerkiksi Yritystehtaan tuotekehitysrahoituksen ja mentoroinnin muodossa.

-Olemme olleet IT-tiedekunnan StartUpLabissa elokuusta asti. Käytännössä meille tarjottiin oma toimisto ja yhteisö, jossa saa apua muilta. Professori Pekka Abrahamsson on ollut mentorina. Hän on aika kokenut kaveri, ja osaa ohjata eteenpäin, Hirsimäki kertoo.

Tällä hetkellä Cohdata hakee rahoitusta laitteistojen hankintaan, jotta ideaa päästään testaamaan käytännössä.

-Yrittäjyys on ollut sellainen salainen haave.

-Ehdottomasti on iso unelma, että pääsisi työllistämään itse itsensä, Ventilä sanoo.

-Ja muita siinä samalla, Hirsimäki lisää.

Arkeologi Slushissa

Memorandum tuottaa mobiilisovelluksia kulttuurihistoriallisiin kohteisiin. Yrityksen ydintiimi, Elina Rauhala ja Juha Laakkonen, ovat molemmat historian tohtorikoulutettavina Jyväskylän yliopistossa. Kaksikko tutustui aikanaan Korpilahden Alkio-opistossa, missä molemmat opiskelivat historiaa.

-Olemme pyöritelleet yritysideoita oikeastaan niin kauan kuin olemme tunteneet. Historia kiinnostaa ihmisiä ja historiallisille elämyksille on kysyntää, Rauhala sanoo.

Memorandum on alusta saakka toiminut ilman ulkopuolista rahoitusta, Rauhalan ja Laakkosen itsensä sekä asiakkaiden luottamuksesta ideaan. Uusin tuote on mobiilisovellus, joka on virtuaalinen matkaopas Hossan kansallispuiston kalliomaalauksiin.

-Kun paikalle menee, maalauksia on hyvin vaikea nähdä. Sovellus helpottaa maalausten löytämistä kalliosta. Se kertoo myös lisätietoa maalauksista ja näyttää Hossan kartan, Laakkonen selittää.

Juha Laakkonen ja Elina Rauhala haluavat pitää yllä läheisiä suhteita yliopistoon.

Memorandumilla on graduntekijä, ja ensimmäisten harjoittelijoiden on pian tarkoitus aloittaa työnsä. Tutkijakollegoilta kysytään apua sellaisiin aiheisiin, joihin oma asiantuntemus ei riitä. Verkostot ovat laajentuneet myös startup-maailmaan. Rauhala ja Laakkonen ovat saaneet huomata olevansa startup-piireissä vähemmistössä.

-Olemme yleensä ainoat humanistit joka paikassa. En tiedä, olenko ainoa arkeologi, joka on ollut Slushissa, Rauhala naurahtaa.

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.