Kastemadot ovat maaperän korvaamattomia työmyyriä, miten houkutella niitä omaan puutarhaan? Mitä ovat ötökät, joita hyppii hanki mustanaan kevätauringossa? Miten valtaisa joukko mikrobeja auttaa omalla toiminnallaan kasvia saamaan ravinteita maaperästä? Millä aistein maaperän eläimet löytävät oman mieliruokansa? Maaperän eliöitä kattavasti esittelevän uuden tietokirjan julkistamistilaisuus on bio- ja ympäristötieteiden laitoksella tiistaina 17.9. 

Suomalaiset tutkijat ovat kärkikaartia maaperän eliöyhteisöjä koskevassa tutkimuksessa. Tuore teos Elämää maan kätköissä (Gaudeamus) esittelee havainnollisesti maaperän hämmästyttävän monimuotoisen eliömaailman ja sen, mitä maaperässä oikein tapahtuu. Teos on tietoisku bakteereista, alkueliöistä, hämähäkeistä, madoista, hyönteisistä ja nilviäisistä.

Tietokirjan kohteena oleva eliöiden yhteisö on valtavan monimuotoinen ja vilkas:
”Kun kaapaisee kourallisen tavallista suomalaista maata, käteensä saa miljoonia mikrobisoluja ja sadoittain pieniä eläimiä. Maaperä ei ole musta laatikko tai pelkkää fysiikkaa ja kemiaa, vaan rikasta elämää, sanoo lehtori, dosentti Jari Haimi Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.

Hän on kirjoittanut kirjaan lieroista ja änkyrimadoista, joita on tutkinut jo yli 30 vuotta.

Haimin ohella teoksen tekijäjoukossa Jyväskylän yliopisto on vahvasti edustettuna: toinen kirjan toimittajista ja monen kappaleen kirjoittaja on emeritusprofessori Veikko Huhta. Yliopistonopettaja Saana Kataja-aho esittelee hyppyhäntäisiä ja akatemiatutkija Sara Calhim karhukaisia.

Ensimmäinen laaja tietokirja maaperästä suurelle yleisölle

Kirja antaa vastauksia siihen, millaisia mikrobeja, alkueliöitä, matoja, hyönteisiä, hämähäkkejä ja nilviäisiä suomalaisessa maaperässä kaiken kaikkiaan elää. Se vastaa kattavasti myös siihen, mitä nämä eliöt maaperässä oikein tekevät.

Vastaavaa teosta ei ole Suomessa aiemmin julkaistu, sanoo Jari Haimi.

”Meille on kertynyt vuosikymmenten saatossa huomattavan paljon tietoa maaperän elämästä eikä aiheesta ole maassamme aiemmin kirjaa julkaistu. Kirja on kirjoitettu ja toimitettu niin, että se tavoittaisi mahdollisimman laajan kohdeyleisön, luonnonystävästä alan ammattilaisiin ja tavalliseen luonnossaliikkujaan”, Haimi perustelee.

Uutta ja yllättävää tietoa kertyy tutkijoille koko ajan, lieroistakin.

”Vielä emme nähtävästi tunne kaikkia lierojamme. Se kävi ilmi, kun kollega laittoi minulle pari viikoa sitten tuloksia lieroillani tekemistään DNA-analyyseista. Kaikki ei ollut sitä, miltä oli näyttänyt”, Haimi kertoo.

Elämää maan kätköissä –kirjan julkistamistilaisuus on tiistaina 17. syyskuuta bio- ja ympäristötieteiden laitoksella salissa YAA303. Tilaisuus alkaa kello 14.15. Veikko Huhta, Saana Kataja-aho ja Jari Haimi esittelevät omia aiheitaan, luvassa myös kiehtovia tarinoita ja kuvia kenttätutkimusten varrelta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa, kahvitarjoilu!

Voit tavata maaperän eliöiden tutkijat myös Tutkijoiden yö 2019 -tapahtumassa perjantaina 27.9. 2019! Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan ohjelma tapahtumassa:

https://www.jyu.fi/fi/akateemiset-tapahtumat/tutkijoiden-yo/ohjelma-2019/ylistonrinteella

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.