Lähde seikkailemaan historialliselle Keski-Pohjanmaalle. Matkan aikana tutustut paikan henkeä rikastuttaviin faktoihin, legendoihin ja kertomuksiin.

Historiallisen Keski-Pohjanmaan kulttuuriperintökohteet on nyt reititetty matkailukohteiksi. Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen Genius Loci -kehittämishankekokonaisuudessa on kerätty paikkakertomuksia jo lähes 10 vuoden ajan. Genius Loci -sivusto, jossa paikkakertomukset ja kartat julkaistiin, avattiin yleisölle 2014. Sivustolla myös lukijat ovat voineet ilmoittaa omassa tiedossaan oleviaan kulttuuriperintökohteita ja niinpä paikkakertomuksien määrä on noussut jo yli 800:aan. Hankekokonaisuuden tavoitteena on kulttuuriperinnön arvon nostaminen ja elävöittäminen sekä matkailullinen hyödyntäminen.

”Genius loci” on latinaa ja tarkoittaa ”paikan henkeä”. Paikan henki rakentuu paikallisesta historiasta ja kulttuuriperinnöstä: faktatiedoista, legendoista, tarinoista ja sepitteistä, jotka syntyvät, elävät ja muuntuvat sukupolvien kanssa ja kantautuvat sukupolvien ylitse.

Tällä hetkellä paikkakertomuksista rakennetaan isompia kokonaisuuksia – matkailureittejä – Genius Loci -hankekokonaisuutta jatkavassa PaikuGL-hankkeessa. Pohjanmaan ELY-keskus on valinnut yliopistokeskuksen PaikuGL-hankkeen finalistiksi Hankemaailman Helmet -kilpailuun, joka huipentuu 9.11.2018 Åminnessa pidettävään Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yhteiseen hankegaalaan.

Viisi kulttuuriperintöreittiä on jo julkaistu:

Loppuvuonna 2018 julkaistaan vielä seuraavat viisi kulttuuriperintöreittiä, joita ovat mm. Rautareitti Toholammilla, Metsän aarteita ja vartijoita -reitti Halsualta Lestijärvelle sekä Vanhan Sataman reitti Pietarsaaressa.

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.