Kesäkuussa järjestetty kansainvälinen 5. Euroopan luonnonsuojelubiologian suurkonferenssi onnistui yli odotusten ja sen parissa koettiin edistymistä luonnon monimuotoisuuden suojelussa. Tieteellisen ohjelman lisäksi konferenssin tavoitteena oli päättäjien ja kansalaisten tietoisuuden kasvattaminen siitä, miten elämämme on täysin riippuvaista muiden lajien tuottamista ekosysteemipalveluista.

Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitos ja JYU.WISDOM järjestivät luonnonsuojelubiologian alan konferenssin 12.–15.6.2018 Jyväsjärven rannalla sijaitsevassa Jyväskylän Paviljongin kongressikeskuksessa. Konferenssi oli Jyväskylässä suurimpia kymmeneen vuoteen ja tarjosi Suomelle merkittävän mahdollisuuden esittäytyä ympäristöasioissa maailmalla suurena toimijana. Jyväskylään saapui yli 850 alan asiantuntijaa ympäri maailmaa pohtimaan ratkaisuja ihmisen ja luonnon yhtäaikaisen hyvinvoinnin turvaamiseen.

Luonto edistää hyvinvointiamme

Konferenssissa oli puhujina kansainvälisesti vaikuttavia luonnonsuojelun asiantuntijoita.  YK:n biodiversiteettisopimuksen (CBD) pääsihteeri Cristiana Paşca Palmer sekä hallitustenvälisen biodiversiteettiä ja ekosysteemipalveluita käsittelevän tiede-politiikka -paneelin (IPBES) pääsihteeri Anne Larigauderie puhuivat heti konferenssin avauspäivänä painottaen puheenvuoroissaan kansainvälisten monenvälisten sopimusten merkitystä monimuotoisuuden ja ihmiskunnan hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Sopimusten on oltava laajasti hyväksyttyjä ja globaaleja koska tämä edesauttaa sopimusten toteutusta, joka tapahtuu aina kansallisella tasolla.  Jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa, koska monen kansalaisen pienet teot yhdessä voivat johtaa suuriin muutoksiin. Molemmat puhujat rohkaisevatkin kansalaisia kulutustottumuksiensa tarkasteluun ja vastuullisempaan kuluttamiseen.

– Oli hienoa saada tieteelliseen konferenssiimme kaksi globaalin ympäristöpolitiikan kenties vaikutusvaltaisinta henkilöä avaamaan tulevia kansainvälisiä sopimuksia ja niistä seuraavaa toimintaa. Olen ilahtunut pääsihteerien viestistä, jonka mukaan vahva luonnonsuojelubiologinen tiede on avainasemassa, kun he neuvottelevat hallitusten välisiä monimuotoisuustavoitteita.

– Luonnonsuojelubiologia on Jyväskylässä kansallisesti erittäin vahvassa asemassa ja se, että onnistuimme houkuttelemaan Jyväskylään molemmat pääsihteerit kielii mielestäni myös kansainvälisestä tunnettuudesta. Olen vakuuttunut, että kaikkien tiedekuntien yhteisen JYU.WISDOM:in perustaminen yliopistoomme tulee entisestään kasvattamaan tämä alan vahvuutta Jyväskylässä. Tarvitsemme monitieteistä lähestymistä ja viisautta yhteiskunnan normaalista jokapäiväisestä toiminnasta johtuvien ympäristölle haitallisten vaikutusten välttämiseksi. Välittämällä ympäristön hyvinvoinnista varmistamme myös ihmiskunnan hyvinvoinnin, sanoo Jyväskylän yliopiston ekologian professori Janne Kotiaho.

Ekologisuutta ja eettisyyttä

Konferenssi oli ainutlaatuinen myös monella muulla tavalla. Järjestelyissä suosittiin luontoystävällistä toimintaa välttäen turhaa paperinkulutusta, suosien kierrätystuotteita, esimerkiksi muovipulloista tehtyä kaulanauhoja, ja nauttien lähialueella tuotettua kasvis- ja kalaruokaa. Lisäksi tarjottiin mahdollisuus korvata matkustamisesta aiheutuvia ilmastopäästöjä vapaaehtoisella hiilikompensaatiomaksulla. Perheellisten osallistumista helpotettiin tarjoamalla ilmainen lastenhoito 20 lapselle ja kehittyvien maiden tutkijoiden ja opiskelijoiden osallistumista tuettiin tarjoamalla osallistumisapurahoja sekä alempia osallistumismaksuja. Eräänlaisena kuriositeettina voidaan mainita, että paikallinen Hiisi-panimo loi konferenssille oman oluen.

– Halusimme huomioida kaikki kokonaisvaltaisesti ja osallistua omalta osaltamme vastuulliseen ekologiseen kestävyyteen. Tämä korostui myös sosiaalisessa ohjelmassa, jossa tarjosimme lenkkeilyä urheilunjanoisille, saunalauttaristeilyjä verkostoitumiseen sekä perhepuistotapahtuman lapsiperheille, jolloin aikuisetkin saa tilaisuuden tutustua toisiinsa ja viihtyä yhdessä, kertoo konferenssin sihteeri Emilia Lampi.

Kansainvälinen 5th European Congress of Conservation Biology (ECCB2018) –konferenssi järjestettiin yhdessä Society for Conservation Biology European section (SCB-ES) –yhdistyksen kanssa. SCB-ES –yhdistyksen tarkoituksena on edistää luonnonsuojelua ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä erityisesti Euroopassa.

Lisätietoja:

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.